x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Obama, între relaţiile cu Rusia, Iran şi renunţarea la fumat

Obama, între relaţiile cu Rusia, Iran şi renunţarea la fumat

07 Dec 2008   •   00:00

Preşedintele ales al SUA, Barack Obama, a declarat că vrea să reia de la zero relaţiile cu Rusia, a promis să aplice o politică de recompense şi sancţiuni faţă de Iran şi a recunoscut, într-un interviu difuzat duminică de canalul NBC, că încă nu a renunţat complet la fumat, relatează AFP.



Obama a afirmat că vrea să plece de pe noi baze în relaţiile cu Moscova, reproşând însă Rusiei că îşi intimidează vecinii, aşa cum este cazul Georgiei.

"Cred că este important pentru noi să reluăm de la zero relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia", a spus el, adăugând că speră să îi întâlnească pe omologul său rus, Dmitri Medvedev, şi pe premierul Vladimir Putin.

"Vrem să cooperăm cu ei în domeniile unde acest lucru este posibil", a precizat Obama, citând printre acestea neproliferarea nucleară şi lupta împotriva terorismului.

El a apreciat însă că rolul Moscovei în conflictul din Georgia şi atitudinea sa de ameninţare faţă de vecini sunt "în contradicţie cu normele internaţionale".

"Trebuie să trimitem Rusiei un mesaj clar: trebuie să se ferească să-şi intimideze vecinii", a spus Obama.

Putin declarase, joi, că vede "semnale pozitive" prin instalarea unei noi administraţii în Statele Unite şi a promis un răspuns "adecvat" din partea Moscovei în cazul în care această tendinţă se va confirma.

În ceea ce priveşte Iranul, Barack Obama a afirmat că are în vedere o politică de recompense şi sancţiuni, adăugând însă că are în vedere negocieri directe cu Teheranul. "Trebuie să aplicăm o diplomaţie dură, dar directă faţă de Iran", a spus el.

Barack Obama, care îşi va prelua funcţia la 20 ianuarie, a reamintit Iranului că programul său nuclear este "inacceptabil", ca şi sprijinul acordat unor mişcări islamiste cum sunt Hamas în teritoriile palestiniene sau Hezbollah în Liban, dar şi "ameninţările la adresa Israelului".

În ceea ce priveşte recompensele, Obama are în vedere stimulente economice şi comerciale, iar ca sancţiuni intenţionează să folosească extinderea sancţiunilor internaţionale deja existente. "Dar suntem dispuşi să discutăm direct cu Iranul şi să îi dăm de ales clar, pentru a-i permite să decidă dacă preferă calea simplă sau cea dură", a spus el.

În ceea ce priveşte promisiunea făcută soţiei sale de a renunţa la fumat, Obama a recunoscut că încă mai întâmpină "accidente de parcurs".

"Am renunţat (la fumat), dar am spus că întotdeauna apar accidente de parcurs", a spus el.

Soţia sa, Michelle, a acceptat ca el să intre în cursa electorală pentru Casa Albă cu condiţia de a renunţa la fumat şi, în timpul campaniei electorale, Obama a folosit de mai multe ori gumă de mestecat cu nicotină.

"Am depus eforturi considerabile pentru a fi în cea mai bună stare de sănătate", a adăugat el, dând asigurări că va respecta interdicţia de a fuma la Casa Albă.
Mediafax

×
Subiecte în articol: obama lumea