x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Pakistan / Tribunalele islamice şi-au început activitatea în valea Swat

Pakistan / Tribunalele islamice şi-au început activitatea în valea Swat

18 Mar 2009   •   00:00

Şapte tribunale islamice şi-au început activitatea în valea Swat, în nord-vestul Pakistanului, conform unui acord încheiat la începutul anului între autorităţile pakistaneze şi talibani. Acest acord prevede aplicarea Sharia, anunţă AFP, citată de Agerpres.



Acordul, convenit la 16 ianuarie şi foarte criticat de aliaţii occidentali ai Pakistanului, stipulează în esenţă respectarea legii islamice, în schimbul armistiţiului. De aproape doi ani, o grupare a talibanilor pakistanezi condusă de liderul religios, Maulana Fazlullah, a lansat o campanie militară menită să impună Sharia în valea Swat, o regiune muntoasă, cândva atracţie turistică dar ocolită acum de vizitatori din cauza violenţelor.

Acordul, negociat în februarie de autorităţile locale şi validat de guvernul federal şi care vizează încetarea confruntărilor între armată şi talibani a fost în general respectat. "Şapte qazi /judecător/ şi-au început activitatea în tribunalele islamice din Swat /.../ Nu va mai fi permis nimic din ceea ce contravine Sharia", a declarat pentru AFP un responsabil aladministraţiei locale.

Judecătorii au fost desemnaţi de autorităţile locale în urma consultărilor cu un lider religios local, Sufi Mohammad, moderat, preferat de autorităţi talibanilor, şi care a negociat acordul de încetare a focului. Valea Swat se află în vecinătatea zonelor tribale din nord-vestul Pakistanului, la frontiera cu Afganistanul, şi serveşte drept refugiu grupărilor talibane, afgane şi pakistaneze, şi combatanţilor reţelei teroriste Al-Qaida.

×
Subiecte în articol: lumea