x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Preşedintele ceh, iritat de o întrebare a unui parlamentar european

Preşedintele ceh, iritat de o întrebare a unui parlamentar european

05 Dec 2008   •   00:00

Preşedintele ceh eurosceptic, Vaclav Klaus, a avut un incident cu o delegaţie de eurodeputaţi, vineri, în cursul unei întrevederi cu uşile închise la Praga, citată de AFP.



În ceea ce priveşte această întrevedere, cancelarul preşedintelui, Jiri Weigl, a denunţat o "mare provocare" alimentată, în opinia sa, de eurodeputatul Daniel Cohn-Bendit (ecologist), participant la vizita organizată cu ocazia preluării preşedinţiei UE de către Cehia.

"Trebuie să spun într-adevăr că un asemenea ton şi o astfel de dezbatere cu şeful statului nostru nu s-a mai auzit în aceste locuri de decenii. Este regretabil", a declarat Weigl pentru agenţia cehă CTK, citată de AFP.

Contactată de AFP, preşedinţia a refuzat orice comentariu asupra acestui schimb de replici. Nici un deputat european nu a putut fi contactat de AFP după întrevedere.

Şeful statului ceh şi-ar fi pierdut cumpătul când Daniel Cohn-Bendit i-a pus o întrebare despre relaţiile sale cu mişcarea Libertas, potrivit presei cehe.

Klaus a stârnit indignare în timpul vizitei sale de stat în Irlanda de la începutul lunii noiembrie, mergând să cineze cu miliardarul Declan Ganley, şeful acestei organizaţii irlandeze care a militat activ împotriva tratatului de la Lisabona.

La sosire, delegaţia condusă de preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering, i-a oferit lui Klaus un drapel european şi i-a propus să-l arboreze la castelul unde îşi are reşedinţa, potrivit presei cehe.

Preşedintele, el însuşi în mod voit provocator, prezentându-se recent ca un "disident european", afirmase cu câteva săptămâni în urmă că nu avea nici o intenţie să afişeze în permanenţă culorile europene în timpul preşedinţiei europene a UE.

Cehia îşi va asuma preşedinţia semestrială a Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie 2009.
Mediafax

×
Subiecte în articol: lumea