x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Proba cu interogatoriul şi expertizare psihiatrică pentru Traian Băsescu?

Proba cu interogatoriul şi expertizare psihiatrică pentru Traian Băsescu?

de Jurnalul National    |    30 Noi 2007   •   00:00

Instanţa Judecătoriei Sectorului 1 urmează să ia o decizie cu privire la cererea ca preşedintele Traian Băsescu să fie supus probei cu interogatoriul in procesul in care acesta ii cere daune ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, invocănd "vătămarea dreptului la onoare şi reputaţie".

La termenul de vineri, unul dintre avocaţii lui Eugen Nicolăescu, Robert Roşu, a cerut instanţei ca Traian Băsescu să fie supus probei cu interogatoriul şi, in funcţie de răspunsurile preşedintelui, să se ia in calcul expertizarea psihiatrică a preşedintelui.

Cel de-al doilea avocat al lui Eugen Nicolăescu, Gheorghe Pipera, a invocat excepţia inadmisibilităţii cererii de chemare in judecată a clinetului său, in condiţiile in care acesta, fiind parlamentar, nu poate fi tras la răspundere pentru declaraţiile politice.

In replică, avocatul lui Traian Băsescu a susţinut că declaraţiile nu au fost politice şi că ministrul Sănătăţii nu beneficiază de imunitate in legătură cu aceste afirmaţii.

Instanţa a respins această excepţie, rămănănd in pronunţare pe solicitarea probei cu interogatoriul pentru preşedintele Băsescu.

In plăngerea sa, Traian Băsescu face referire la o declaraţie a lui Nicolăescu de la Tărgu Mureş, despre care apreciază că ii lezează demnitatea. Concret, Nicolăescu declara atunci că "preşedintele minte cum ii place să mintă de fiecare dată" şi că "Băsescu suferă de mai multe boli care intră in categoria bolilor psihice".

Traian Băsescu susţine că afirmaţiile supărătoare la adresa sa nu sunt singulare. "La Cluj a spus că aş fi un protector al corupţiei şi specialist in tehnici de manipulare", afirmă şeful statului in plăngere. Acesta mai susţine că afirmaţiile lui Eugen Nicolăescu relevă "intenţia de a crea o imagine negativă" preşedintelui Romăniei.

Şeful statului mai cere ca instanţa să-l oblige pe Eugen Nicolăescu să asigure pe cheltuiala proprie publicarea hotărării judecătoreşti in cauză in două numere consecutive a două cotidiene naţionale, cu aceleaşi caractere cu care sunt publicate articolele cu declaraţiile ministrului Sănătăţii. Totodată, Băsescu cere şi achitarea cheltuielilor de judecată de către Nicolăescu şi solicită ca probă in proces "interogatoriul lui Eugen Nicolăescu".

Eugen Nicolăescu a apreciat că procesul civil pe care i l-a intentat preşedintele Traian Băsescu este este cel mai penibil gest pe care a putut să il facă un şef de stat. Ministrul Sănătăţii spunea că nu contestă dreptul preşedintelui de a depune plăngere penală impotriva sa, dar este surprins că un demnitar are timp să se ocupe de aşa ceva, adăugănd că şeful statului este "campion la a jigni, a denigra şi a face deseori declaraţii politice cu iz penal".

"Din punctul meu de vedere, procesul e cel mai penibil gest pe care a putut să il facă un şef de stat, dar e treaba lui, nu e treaba mea pănă la urmă. Eu cred că dacă justiţia va fi normală şi independentă pentru a clasa un asemenea proces şi nu va fi obedientă cu domnul preşedinte, atunci voi avea căştig de cauză", afirma Nicolăescu.

  • Mediafax

×
Subiecte în articol: basescu traian magazin nicolăescu