Sa ajungi la timp, fie ca vorbim despre serviciu, intalniri, cafele sau teatru e printre cele mai mari provocari ale unei zile si printre cele mai aducatoare de stres. Exista uneori motive intemeiate pentru care intarziem: masina face pana, metroul ramane blocat in tunel, RATB-ul intra in greva spontana. De cele mai multe ori insa, intarziem pentru ca nu ne luam suficiente masuri de prevenire. Masuri simple care, spun specialistii, ne vor ajuta, cu efort minim, sa incepem ziua altfel, mai putin gatuiti de nervi si efort.
Totul incepe de cu seara. Fie ca e vorba despre pregatirea sandvisurilor sau a gustarii pentru la munca, fie despre pregatirea filtrului de cafea in asa fel incat a doua zi sa nu iti ramana decat sa apesi pe buton. Tot ce poti face cu o seara inainte nu o sa iti mai consume timp pretios a doua zi, cand esti, oricum, pe fuga. 'Cand le spunem copiilor sa isi pregateasca hainele pentru a doua zi, acest sfat ar trebui sa fie valabil si pentru noi', explica psihologul Debra Condren. 'Persoanele care si-au creat, de cu seara, o anumita rutina, se trezesc a doua zi mai linistite', mai spune ea. O data ce 'a doua zi' a inceput, trebuie stiut din capul locului ca pentru a ajunge la timp undeva nu e suficient sa planificam doar 'miscarile de baza': trezit, imbracat si iesit pe usa.
Evenimentele neprevazute pandesc la tot coltul, dar cateva dintre ele pot si trebuie preintampinate. De pilda, o pana de benzina nu prea are voie sa se intample. Si nici nu e o scuza buna in fata sefului. Din contra, te face sa pari complet rupt de realitate. Alte masuri de a preveni o intarziere este sa ai mereu bani pe cardurile de transport si sa fii atent la informatiile din trafic, pentru a evita zonele unde aglomeratia e la ea acasa. 'Totul ar trebui gandit in avans sau ar trebui sa se afle la indemana. Fa-ti timp sa te pregatesti ca sa ajungi la timp', este sfatul consilierului de dezvoltare personal Ellen Lubin-Sherman.Sfatul cel mai important al specialistilor americani in 'viata de succes si fara stres' tine insa de atitudine. Ei spun ca persoanele optimiste au cele mai mari sanse de a trai... nu la cronometru, ci punctual si fara stresul ca dau dintr-o intarziere in alta. 'Persoanele care nu au o atitudine pozitiva sunt mai putin punctuale. Cand nu ii incanta nimic din ceea ce urmeaza sa faca in ziua respectiva, ar fi si greu sa fie', comenteaza dr Debra Condren.