x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Punctual şi nestresat

Punctual şi nestresat

de Irina Cristea    |    27 Noi 2011   •   21:00
Punctual şi nestresat

Sa ajungi la timp, fie ca vorbim despre serviciu, intalniri, cafele sau teatru e printre cele mai mari pro­vo­cari ale unei zile si printre cele mai aducatoare de stres. Exista uneori motive intemeiate pentru care intarziem: masina face pana, me­troul ramane blocat in tunel, RATB-ul intra in greva spontana. De cele mai multe ori insa, intarziem pentru ca nu ne luam sufici­en­te masuri de prevenire. Masuri simple care, spun spe­cia­lis­tii, ne vor ajuta, cu efort minim, sa i­ncepem ziua altfel, mai putin ga­tu­iti de nervi si efort.

Totul incepe de cu seara. Fie ca e vorba despre pregatirea san­d­vi­surilor sau a gustarii pentru la mun­ca, fie despre pregatirea filtrului de cafea in asa fel incat a doua zi sa nu iti ramana decat sa apesi pe buton. Tot ce poti face cu o seara inainte nu o sa iti mai consume timp pretios a doua zi, cand esti, oricum, pe fuga. 'Cand le spunem copiilor sa isi pregateasca hainele pentru a doua zi, acest sfat ar trebui sa fie valabil si pentru noi', explica psihologul Debra Condren. 'Persoanele care si-au creat, de cu seara, o anumita rutina, se trezesc a doua zi mai linistite', mai spune ea. O data ce 'a doua zi' a inceput, trebuie stiut din capul locului ca pentru a ajunge la timp undeva nu e suficient sa planificam doar 'miscarile de baza': trezit, imbracat si iesit pe usa.

Evenimentele neprevazute pandesc la tot coltul, dar cateva dintre ele pot si trebuie preintampinate. De pilda, o pana de benzina nu prea are voie sa se intample. Si nici nu e o scuza buna in fata sefului. Din contra, te face sa pari complet rupt de realitate. Alte masuri de a preveni o intarziere este sa ai mereu bani pe cardurile de transport si sa fii atent la informatiile din trafic, pentru a evita zonele unde aglomeratia e la ea acasa. 'Totul ar trebui gandit in avans sau ar trebui sa se afle la indemana. Fa-ti timp sa te pregatesti ca sa ajungi la timp', este sfatul consilierului de dezvoltare personal Ellen Lubin-Sherman.Sfatul cel mai important al specialistilor americani in 'viata de succes si fara stres' tine insa de atitudine. Ei spun ca persoanele optimiste au cele mai mari sanse de a trai... nu la cronometru, ci punctual si fara stresul ca dau dintr-o intarziere in alta. 'Persoanele care nu au o atitudine pozitiva sunt mai putin punctuale. Cand nu ii incanta nimic din ceea ce urmeaza sa faca in ziua respectiva, ar fi si greu sa fie', comenteaza dr Debra Condren.

×
Subiecte în articol: fun