x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Rabinii Israelului se roagă pentru încheierea crizei economice mondiale

Rabinii Israelului se roagă pentru încheierea crizei economice mondiale

de Ovidiu Ciutescu    |    25 Noi 2008   •   00:00

Cei doi mari rabini ai Israelului, Yona Mezger /aşkenaz, evreu din Europa/ şi Shlomo Amar /sefard, evreu oriental/, au precizat într-un comunicat că actuala criză financiară a generat închiderea unor întreprinderi şi escaladarea şomajului, “astfel încât numeroşi capi de familie nu-şi mai pot întreţine familiile, De aceea, îi chemăm pe toţi joi să participe la o oră rugăciune, înainte de “minsha”, rugăciunea de după amiază”.



Cei doi mari rabini ai Israelului i-au chemat pe credincioşi să participe joi la o rugăciune menită să ajute la rezolvarea crizei financiare care afectează serios donaţiile oferite organizaţiilor de caritate evreieşti, au anunţat marţi surse oficiale israeliene, citate de AFP. Cu ocazia noii luni lunare evreieşti, “credincioşii sunt chemaţi să participe la rugăciuni speciale în sinagogi, pentru a se pune capăt crizei financiare şi secetei” cu care se confruntă regiunea, a declarat pentru AFP un responsabil al Marelui Rabinat, citat de Agerpres.

Criza a provocat o scădere drastică a donaţiilor “filantropice oferite de oameni de afaceri evrei instituţiilor de învăţământ şi religioase, care riscă să fie închise, din cauza lipsei finanţării”, a adăugat sursa, sub rezerva anonimatului. În încercarea de a evita recesiunea, Banca Israelului a anunţat luni, pentru a doua oară în ultimele 15 zile, reducerea cu o jumătate de punct a dobânzii sale de referinţă, care a ajuns la 2,5 procente, cel mai scăzut nivel din istoria de 50 de ani a ţării.Banca Centrală a Israelului estimează pentru anul viitor o creştere a Produsului Intern Brut /PIB/ cu doar 1,5%, comparativ cu 4,3%, în 2008. Pe de altă parte, în cel de-al treilea trimestru al acestui an ritmul investiţiilor au scăzut cu 16,5 procente, faţă de luna precedentă.

×
Subiecte în articol: lumea