x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Revista al-Quaida este realizată de un american cu reşedinţa în Yemen

Revista al-Quaida este realizată de un american cu reşedinţa în Yemen

19 Iul 2010   •   00:00

Serviciile secrete din Statele Unite cred că principalul autor al noii reviste online aparţinând reţelei teroriste al-Qaida este un cetăţean american care a plecat în Yemen în octombrie 2009, a declarat un înalt oficial din domeniul securităţii, citat de CNN.



Revista - numită "Inspire" - a apărut săptămâna trecută, are aproape 70 de pagini şi conţine articole pe teme legate de fabricarea bombelor şi criptarea de mesaje, precum şi un interviu cu clericul americano-yemenit Anwar al Awlaki, căutat de autorităţile americane.

Sursa citată de Mediafax a afirmat că în spatele acestei reviste s-ar afla Samir Khan, în vârstă de 23 de ani, care a trăit în North Carolina şi administratorul blogului Amintirile Jihadului. Khan a plecat în Yemen cu un bilet dus-întors, dar nu a mai revenit în Statele Unite.

Khan s-a născut în Arabia Saudită şi s-a mutat în Queens, New York, împreună cu familia, când avea şapte ani. Familia s-a mutat apoi în Charlotte, North Carolina. Mai mulţi oficiali din serviciile de securitate americane susţin că el a participat la şedinţele Societăţii Gânditorilor Islamici, a cărei misiune declarată era de a crea societatea islamică ideală prin mijloace "intelectuale şi politice non-violente", potrivit site-ului organizaţiei.

Pe numeroasele sale bloguri, el distribuia traduceri în engleză ale unor texte de propagandă ale reţelei al-Qaida şi linkuri către înregistrări video produse de grupări insurgente irakiene. Într-un articol din 2007, cotidianul New York Times îl descria pe Khan drept "un fel de releu occidental pentru producţiile multimedia ale unor grupări islamice violente".

×
Subiecte în articol: lumea