x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Rusia - Generaţie nouă de navete spaţiale şi rachete

Rusia - Generaţie nouă de navete spaţiale şi rachete

de Jurnalul National    |    11 Noi 2007   •   00:00

 Supremaţia in explorarea spaţială a fost o chestiune de măndrie naţională a Uniunii Sovietice aflată in competitie, şi in acest domeniu, cu SUA. La capitolul succese ruşii se pot măndri cu lansarea pe orbită a primului satelit - Sputnik şi cu prima prezenţă umană in spaţiul cosmic - Iuri Gagarin.

Deşi afectat grav de frămăntările politice şi economice din perioada post-sovietică, sectorul spaţial este unul in care Rusia reprezintă o concurenţă puternică. Rusia speră ca sectorul spaţial să devină o sursă de dezvoltare a economiei, care se bazează foarte mult pe exporturile de gaz şi petrol.

Anatoli Perminov, şeful administraţiei spaţiale naţionale, a anunţat că Rusia a iniţiat un proiect de creare a unei noi generaţii de navete spaţiale şi rachete, el a adăugat că noile vehicule spaţiale nu vor fi lansate pe orbită mai devreme de 2020Â şi nu a dat detalii suplimentare despre acest proiect, dar a indicat faptul că printre companiile implicate s-ar putea număra TsSKB-Progress cea care produce navetele Soyuz-3, şi centrul Khrunichev, care produce rachetele Angara 3P şi Angara 5P.

Statele Unite au invins Uniunea Sovietică in dezvoltarea de rachete cu utilizare multiplă pentru navetele spaţiale. Oficialii ruşi spun, insă, că navetele Soyuz-TM, aflate in prezent in uz, sunt mai ieftine şi mult mai practice.

Perminov a reamintit că Rusia intenţionează să construiască propriul său cosmodrom pentru lansarea noilor rachete. In acest moment, Rusia utilizează baza spaţială Baikonur, inchiriată de la Kazahstan, fosta republică sovietică. El speră ca Baikonur să fie utilizat cel mult incă 13 ani. "Nu părăsim şi nu vom putea părăsi Baikonur pănă in 2020, atăta vreme căt vor fi utilizate navetele Soyuz", a indicat acesta.
Mediafax
    Â

×
Subiecte în articol: magazin Rusia