11:08 • Liderii ruşi au lansat în weekend, la Forumul economic de la Sankt Petersburg, o amplă operaţiune de seducere a investitorilor străini, dar nu au reuşit să disperseze angoasa provocată de scandalul din jurul grupului petrolier TNK-BP, relatează AFP.
Liderii ruşi au lansat în weekend, la Forumul economic de la Sankt Petersburg, o amplă operaţiune de seducere a investitorilor străini, dar nu au reuşit să disperseze angoasa provocată de scandalul din jurul grupului petrolier TNK-BP, relatează AFP.
CURTOAZIE. Rînd pe rînd, preşedintele Dmitri Medvedev şi o întreagă armată de miniştri şi înalţi funcţionari s-au perindat la tribună, în faţa a aproximativ 2.300 de delegaţi ruşi şi străini, pentru a le promite numeroase reforme, pe fondul continuării boom-ului economic rus. Aceştia s-au arătat, într-o oarecare măsură, receptivi la aceste promisiuni, aplaudînd duminică discursul vicepremierului Igor Şuvalov, care a prezentat fără indulgenţă problemele Rusiei, printre care dependenţa de hidrocarburi şi implicarea excesivă a statului. Cu ocazia Forumului au fost semnate 17 contracte, a căror valoare totală se ridică la 14,6 miliarde de dolari, a declarat duminică ministrul rus pentru dezvoltare economică Elvira Nabiullina, într-o conferinţă de presă susţinută după închiderea lucrărilor conferinţei. Vineri, preşedintele Dmitri Medvedev a sugerat, la rîndul său, că Rusia poate să ajute lumea să iasă din criza financiară şi alimentară, care ar fi fost provocată în primul rînd de Statele Unite. El şi-a luat şi angajamentul să transforme Moscova într-un "centru financiar puternic", iar rubla într-una "dintre principalele monede de rezervă regională". Medvedev, considerat un liberal, i-a urmat la preşedinţie lui Vladimir Putin în urmă cu o lună: el a promis să consolideze statul de drept, să lupte împotriva corupţiei şi să faciliteze existenţa întreprinderilor mici şi mijlocii ruse. Discursul său a fost foarte aşteptat de participanţii la Forum.
PIEDICA. Momentul ales nu a fost suficient pentru a le distrage atenţia invitaţilor de la celălalt subiect fierbinte al momentului: criza dintre acţionarii ruşi şi britanici ai grupului petrolier TNK-BP şi rolul statului în acest dosar. În plus, aproape toţi protagoniştii scandalului au fost prezenţi la Forum, iar o parte dintre ei au evocat acest dosar în public. Această situaţie este deja privită drept un test al voinţei noii puteri ruse de a îmbunătăţi climatul de imvestiţii, au subliniat mai mulţi delegaţi. Grupul, al treilea din ţară la producţia de petrol, este deţinut în proporţii egale de compania britanică British Petroleun (BP) şi de trei miliardari ruşi - Viktor Vekselberg, Mihail Fridman şi Len Blavatnik. Cele două părţi se află în conflict deschis în legătură cu strategia companiei în străinătate, în timp ce de mai multe săptămîni circulă zvonuri în legătură cu o presupusă intrare a Gazprom printre acţionarii săi, ceea ce ar permite întoarcerea vastelor rezerve petroliere ale TNK-BP sub controlul statului. Ipoteza a fost respinsă, însă, duminică de o sursă guvernamentală: "Aceste discuţii în legătură cu o intrare a Gazprom (reprezintă - n.red.) cel mai rău scenariu", a declarat oficialul cu ocazia Forumului. "Nu vrem să ne implicăm", a subliniat duminică şi Arkadi Dvorkovici, consilier al preşedintelui Medvedev, într-o conferinţă de presă. "Acţionarii au posibilitatea de a rezolva toate problemele între ei", a adăugat el. Secretarul american al comerţului, Carlos Gutierrez, a avertizat sîmbătă că atît companiile, cît şi restul lumii urmăresc atent "modul în care va fi rezolvată problema". "Comunitatea internaţională ar vrea să vadă o reglementare transparentă", a adăugat el. Şi alţi oameni de afaceri au exprimat opinii similare.