x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Rusia şi Bulgaria semnează vineri acordul Belene

Rusia şi Bulgaria semnează vineri acordul Belene

de Nicoleta Craciun    |    15 Ian 2008   •   00:00
Rusia şi Bulgaria semnează vineri acordul Belene
Sursa foto: Parsons E&C Bulgaria/

13:56• Principalul contract pentru construirea celei de-a doua centrale nucleare din Bulgaria, în valoare de aproape patru miliarde de euro, va fi semnat vineri în cursul vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin la Sofia

Principalul contract pentru construirea celei de-a doua centrale nucleare din Bulgaria, în valoare de aproape patru miliarde de euro, va fi semnat vineri în cursul vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin la Sofia, a declarat marti ministrul bulgar al Economiei şi Energiei.

Un contract preliminar a fost semnat cu compania rusă Atomstroieksport în noiembrie 2006. Centrala va fi amplasată la Belene, la graniţa cu România, la est de complexul de la Kozlodui parţial închis la cererea UE.

Contractul de inginerie, de mentenanţa şi construcţie a două reactoare pe bază de apă presurizată cu o capacitate de 1.000 de megawaţi fiecare “va fi semnat la 18 ianuarie”, a precizat Petar Dimitrov.

 

El a amintit că Atomstroieksport se va asocia cu consorţiul franco-german Areva/Siemens, în calitate de subcontractant, în baza unui contract de “3,997 miliarde de euro”. Construcţia centralei va debuta în al doilea semstru al anului 2008, a adăugat oficialul bulgar.

Potrivit acestuia, primul reactor va începe să funcţioneze în 2013 iar al doilea în 2014, cu un termen de funcţionalitate de 60 de ani. Costul energiei produse se va ridica la 0,036 - 0,037 euro/kilowat.

Dimitrov a sublinat că Belene reprezinta un “proiect european”, răspunzând criticilor formulate de opoziţia bulgară potrivit cărora Sofia întreţine relaţii economice “prea stranse” cu Moscova. “Corpurile reactoarelor sunt ruseţti, dar partea superioară, sistemele de gestiune sunt produse de Areva şi de Siemens, deci sunt de producţie europeană”, a declarat el.

Bulgaria trebuie să opteze în cursul acestui an pentru un “investitor strategic” care va deţine 49 la sută din capitalul centralei, restul de 51 de procente revenind companiei naţionale de electricitate NEC.

×
Subiecte în articol: magazin