x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun S-a stins Adrian Pintea

S-a stins Adrian Pintea

de Jurnalul National    |    08 Iun 2007   •   00:00
S-a stins Adrian Pintea
Sursa foto: Dragoş Robatzchi/

Actorul Adrian Pintea a murit, vineri după-amiază, la Secţia de Terapie intensivă a Institului Clinic Fundeni. El a fost internat, de patru zile, in stare foarte gravă la Secţia de terapie intensivă. Actorul a fost adus la spital in şoc septic sever, care a exclus varianta unui transplant de ficat,
• Ion Caramitru: "Suntem foarte afectaţi de pierderea unui mare actor, la vărsta apogeului in carieră "
• Alexandru Darie: "Il vom iubi tot timpul pe Adrian. Din păcate, el se alătură marilor nume pe care Teatrul Bulandra le-a pierdut de-a lungul istoriei sale"
• Adrian Iorgulescu: "Il consider unul dintre cei mai talentaţi actori pe care i-a dat in ultimele decenii teatrul romănesc."

Actorul Adrian Pintea a murit, vineri după-amiază, la Secţia de Terapie intensivă a Institului Clinic Fundeni. El a fost internat, de patru zile, in stare foarte gravă la Secţia de terapie intensivă. Actorul a fost adus la spital in şoc septic sever, care a exclus varianta unui transplant de ficat, Pintea suferind de ciroză, care s-a complicat sever cu o insuficienţă cardiacă dreaptă.
Prof. Dan Tulbure, şeful departamentului de terapie intensiva, a explicat că infecţia a fost dată de un abces dentar şi s-a supraadăugat insuficienţei hepatice severe.
Din păcate, pacientul nu a reacţionat la niciunul dintre tratamentele care s-au făcut. Trupul sau va fi depus la Catedrala Sfintul Iosif.

"Nu am sa renunt niciodata la nimic"

"Nu obisnuiesc sa fac bilanturi la momente aniversare. Anul care se incheie a fost un an si bun si rau, un an de cetatean obisnuit, cu necazuri si cu bucurii normale. Pe plan profesional am avut o mare realizare, o mare bucurie, succesul studentilor mei (n.r. - din anul II Actorie, de la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica), cu care am pus in scena opera «Jesus Christ Superstar». A fost o provocare pentru ei, dar si pentru mine. Un musical atat de greu, nu am mai realizat niciodata. A fost o premiera si pentru mine, ca regizor. Singurele zece spectacole au fost gratuite, pentru ca n-am gasit nici un fel de sponsor care sa ne ajute sa platim drepturile de autor pentru o stagiune normala, sponsorii fiind, cum bine stim, preocupati cu fotbalul si cu paradele de moda. Din pacate, seria de spectacole a fost oprita pur si simplu.

Pentru a ajuta acesti tineri atat de talentati, solutia ar fi ca evenimentele culturale sa isi reia locul ca importanta in viata culturala a Romaniei, in pofida evenimentelor lipsite de interes si de o valoare reala cu care suntem asaltati zi de zi. Este si vina mass-mediei ca adevaratele talente nu sunt luate in seama, dar mai putin. Cea mai mare vina o au cei care se ocupa de cum arata cultura, din diferitele ministere si comisii.

Nu a fost in viziunea mea un esec, dar a fost inca o confirmare ca cei care se ocupa de imaginea culturii in aceasta tara considera ca este bine sa intram in Europa cu un festival de manele. A fost o mare dezamagire. Mare. Dar nu am sa renunt niciodata la nimic. Dezamagiri cum a fost aceasta nu ma ating, ele sunt constatari. M-am blindat demult de la aceste dezamagiri zilnice si am un sistem de valori imbatabil, pe care nu am sa-l schimb dupa cum bate vantul, in nici un fel.

Deocamdata, abia am inceput anul de facultate si o sa ma gandesc impreuna cu studentii mei ce o sa facem si o sa vedem ce va iesi pana la urma, concret. Sper ca sunt un profesor iubit de elevii mei. Nu numai ca tin pasul cu ei, dar sunt momente cand ei trebuie sa tina pasul cu mine. Ne intelegem foarte bine. Nu poti sa-ti dai seama din prima daca un tanar actor este un actor de calibru. Cine are de-a face cu aceasta meserie, se poate observa destul de repede, dar chestiunea cu calibrul presupune timp si verificare.
Cel mai important lucru pentru mine in acest moment este binele celor dragi mie."


Adrian Pintea - 5 octobrie 2006


  • Ion Caramitru: "Ştiam de căteva zile că este intr-o stare critică. Suntem foarte afectaţi de pierderea unui mare actor, la vărsta apogeului in carieră. A avut o activitate prestigioasă in teatru, in film şi ca profesor, o activitate dedicată constant artei. Ne pregătim de o tristă trecere in revistă a activităţii sale, din păcate mult prea devreme faţă de ceea ce se intămplă in general in viaţa omul."
  • Alexandru Darie: "Il vom iubi tot timpul pe Adrian. Din păcate, el se alătură marilor nume pe care Teatrul Bulandra le-a pierdut de-a lungul istoriei sale. A fost un coleg extraordinar, un actor extraordinar. Mi se pare nedrept, dar asta e... Cred că pentru teatrul romănesc şi pentru filmul romănesc este o pierdere foarte importantă".

  • Florin Zamfirescu: "A dispărut un mare actor de teatru şi film, un regizor, un profesor, un poet şi un muzician. Este o mare pierdere pentru şcoala noastră, pentru teatrul şi filmul romănesc."
  • Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii şi Cultelor: "Il consider unul dintre cei mai talentaţi actori pe care i-a dat in ultimele decenii teatrul romănesc. Un om cu o trăire pe căt de puternică şi impetuoasă, din păcate, pe atăt de zbuciumată din punctul de vedere al existenţei curente. Un om care a lăsat roluri importante in teatru şi film. Dispariţia sa prematură ne prilejuieşte regretul de a nu-l mai putea urmări in alte roluri. Este o pierdere foarte mare pentru arta actoricească şi imi exprim intreaga compasiune pentru familia sa."




Biblioteca lui Adrian Pintea


Pentru actorul Adrian Pintea, cartea este un semn sigur ca mai exista cineva pe lume care simte si gandeste ca tine, dar stie sa o spuna mai bine. Iar amintirea si spiritul unei carti esentiale pot fi cea mai mare avere.


Jurnalul National: Care a fost prima carte pe care ati citit-o?
Adrian Pintea: Asta chiar ar fi o performanta de memorie! Nu stiu. Cine poate raspunde onest la aceasta intrebare sa imi comunice si mie cum face. Poate niste "almanahe"?!


Care au fost cartile care v-au influentat cel mai mult copilaria, adolescenta, maturitatea?
Copilaria? Basmele romanesti si Legendele Olimpului. Nu sunt chiar atat de departe unele de altele, cum am crede la o judecata sumara... Adolescenta: poezia lui Verlaine, Eminescu, Biografiile tulburatului si bezmeticului Montmartre, misterul lui Galileo si cel al lui Leonardo da Vinci, "Nimic nou pe frontul de Vest" al lui Remarque, "Elogiul prostiei" al lui Erasmus (citit pe o banca de peron de gara, la Arad), lista devine deja foarte lunga si coplesitoare, daca ma gandesc acum...


Care este cartea pe care ati recitit-o de cele mai multe ori?
"Atamanul" de Vasili Suksin (Actorul, da, un excelent prozator de roman istoric. E vorba despre viata atamanului cazacesc Stenka Razin!).


Care a fost cel mai mare sacrificiu pe care l-ati facut pentru a intra in posesia unei carti?
Am furat! De pe taraba unui buchinist de pe Sena, cea care prin Paris curge... Cartea se numea "Pavilionul cancerosilor", autorul era Soljenitin si in tara mea se scriau omagii pentru "Geniul Carpatilor"!


Este cartea cea mai mare avere pe care o poate avea un om?
Nu. Amintirea si spiritul unei carti esentiale, da, pot fi.


Care este cea mai veche carte din biblioteca dumneavoastra? Dar cea mai noua?
Cea mai veche? O Biblie veche, cred. Cea mai noua? "Eros si magie in Renastere", Culianu.


O carte pentru fiecare moment de cumpana

Care este diferenta dintre cartea citita in biblioteca si cea pe computer?
Biblioteca nu are raceala impersonala a computerului. Imi sfatuiesc mereu studentii: cititi teatru din carti, nu de pe internet. Nu toti sunt socati de acest sfat-rugaminte. Semn bun. Istoria culturii e insangerata de ruguri pe care ard carti! Un rug cultural pe care cine stie ce tampit decide sa arunce calculatoare are semnificatii minore fata de durerea arderii cartilor. Cred.


Cat de greu erau de procurat cartile in perioada comunista?
Cine voia sa citeasca le procura. Greu, pentru ca orice dictatura presupune un imbecilism analfabet, ridicol, periculos, criminal. Comunismul a excelat, ca era plin de "almanahe" despre fericirea omenirii.


Era mai dificil de achizi-tionat un volum de poezie sau unul de filosofie?
Era greu. Cei care se ocupau cu asta nu faceau nici macar diferenta. Se si semnau cu dificultate, d-apoi...


Cate volume cuprinde biblioteca dumneavoastra?
In afara de cele care au ars in 1989, au ramas destule. Nu numarul face calitatea. Totul e sa depasesti starea de "o singura carte". In general, e un bun principiu. Daca v-as spune ca posed circa 0,0000000000000000002% din etajul 29.087 al Bibliotecii din Alexandria, ce v-ar spune asta?


Poate fi influentata viata unui om dupa lectura unei carti?
Da. Asta nu exclude prudenta de a identifica viata cu formularea vietii, care este cartea. Cartea include viata (partial), viata include cartea (ca una dintre posibilele ei manifestari).


Care este cel mai important volum pe care l-ati citit?
Viata lui Iisus. Mai multi autori. Giovanni Pappini e unul dintre acestia.


Exista carti care te pot ajuta sa depasesti mai usor problemele din viata?
Exista o carte pentru fiecare moment de cumpana in existenta fiecaruia dintre noi. Nefericit cel care nu gaseste cartea potrivita la momentul potrivit.


Cum poate fi definita cartea?
Un semn sigur ca mai exista cineva pe lume care simte si gandeste ca tine, dar stie sa o spuna mai bine.

JN -15 februarie 2007

×
Subiecte în articol: magazin cărţi cartea viata pintea adrian