La aproape patru decenii dupa âmomentul Guadalajara", nationala Romaniei va evolua la un turneu final in compania campioanei mondiale dar si a vicecampioanei in exercitiul functiunii. Atunci, pe vremea cand autostrada Bucuresti-Constanta nu exista nici macar sub forma de proiect, Anglia inca savura victoria din `66 iar Brazilia se pregatea pentru o noua fiesta. Acum Italia va incerca sa dea lovitura si la europene, in vreme ce Franta lui Ribery viseaza la un nou titlu continental.
Cel putin asa s-a exprimat onor presedintele-director general si mai mult decat executiv, Dumitru Dragomir (Mitica, pentru cunoscatori). La aproape patru decenii dupa âmomentul Guadalajara", nationala Romaniei va evolua la un turneu final in compania campioanei mondiale dar si a vicecampioanei in exercitiul functiunii. Atunci, pe vremea cand autostrada Bucuresti-Constanta nu exista nici macar sub forma de proiect, Anglia inca savura victoria din `66 iar Brazilia se pregatea pentru o noua fiesta. Acum Italia va incerca sa dea lovitura si la europene, in vreme ce Franta lui Ribery viseaza la un nou titlu continental.
STIMULENT. Ca tot veni vorba despre generatia regretatului Nicolae Dobrin, Mircea Lucescu, antrenorul âminerilor" lui Rinat Ahmetov, nu a scapat nici el ocazia de a compara "mundialul" din 70` cu turneul final ce se va desfasura anul viitor, in inima unei Europe ce se vrea unita in cuget si in simtiri. "O sa fac o comparatie cu grupa de la mondialele din '70, cand am jucat cu Anglia, care era campioana en-titre, cu Brazilia, care castigase mondialul cu opt ani inainte si cu Cehoslovacia, care jucase o finala. Este cam acelasi lucru. Este o grupa stimulativa, o grupa din care, cu putin noroc, putem merge mai departe. Este un prilej pentru baieti sa creasca si mai mult in valoare, iar daca ies din grupa asta, se pot gandi chiar la castigarea Campionatului European"a declarat, imediat dupa tragerea la sorti, fostul selectioner al primei reprezentative.
GHINION? Carevasazica, sortii nu au fost deloc ingaduitori cu actualul dirijor al nationalei, si asta in ciuda faptului ca multi comentatori s-au grabit sa il introduca pe fostul varf al âvitezistilor" din Ghencea in categoria antrenorilor ce se bucura de favorurile zeitei Fortuna. Anuntatul âamical" cu francezii lui Domenech nu isi mai are rostul, mai ales ca Thierry Henry & Co vor da piept cu selectionata noastra si in preliminariile CM 2010. Cat despre italieni, mai bine sa vorbim despre altceva. Boloni a agatat si el ghetele in cui de ceva anisori, iar Ioan Ovidiu Sabau nu mai âcroseteaza" de mult adversarii in preajma careului mare. Cu Olanda ar mai fi ceva sanse, dar meciurile de la turneele finale nu se disputa dupa aceleasi reguli precum cele din grupele preliminare. Tine-l Doamne totusi pe Van Basten pe banca tehnica a âportocalelor", ca nu se stie de unde sare urecheatul!
âPe partea economica" (vorba stiti dumneavoastra cui...) stam ceva mai bine. Forul european va premia fiecare participanta cu 7,5 milioane de euro, la care se pot adauga 2 milioane pentru fiecare victorie obtinuta in grupa, remizele fiind recompensate cu 500.000 de caciula. Pe 9 iunie este programata prima partida, cu Franta, pe 13 iunie urmand sa dam replica italienilor (ambele la Zurich, cu incepere de la ora 19.00). Olandezii vor incerca sa isi ia revansa in fata tricolorilor pe data de 17 iunie, la Berna (21.45).
Grupa A:
1. ELVETIA
2. CEHIA
3. PORTUGALIA
4. TURCIA
Grupa B:
1. AUSTRIA
2. CROATIA
3. GERMANIA
4. POLONIA
Grupa C:
1. OLANDA
2. ITALIA
3. ROMANIA
4. FRANTA
Grupa D:
1. GRECIA
2. SUEDIA
3. SPANIA
4. RUSIA
"Vor fi jocuri din care putem sa ne calificam, dar putem sa venim si fara nici un punct. Cu atat mai mare ar fi meritul daca am reusi sa iesim din aceasta grupa. Sunt ferm convins ca putem sa facem acest lucru. Am avut ghinionul sau norocul sa cadem in aceasta grupa, nu stiu. Insa astia sunt adversarii, iar eu spun ca este o grupa frumoasa. Avem si vom avea o experienta frumoasa, jucam cu o campioana mondiala, cu vicecampioana mondiala, si cu Olanda pe care o cunoastem foarte bine, o echipa cu jucatori formidabili. Romania a demonstrat contra unor adversari extrem de puternici ca poate sa joace la acest nivel si poate sa invinga. Sper sa fim la cea mai buna forma fizica si psihica si -de ce nu?- sa trecem de faza grupelor. Jucatorii trebuie sa fie motivati la orice meci, fara exceptie."
VICTOR PITURCA