x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Serviciul Secret, in actiune

Serviciul Secret, in actiune

13 Ian 2005   •   00:00

DOCUMENTAR
Un documentar incitant despre garzile presedintilor americani Canalul de documentare National Geographic difuzeaza un film de exceptie: "Protejand Presedintele". Informatii din interiorul Serviciului Secret prezinta viata oamenilor insarcinatI cu protejarea vietii presedintilor americani.
SEBASTIAN S. EDUARD

Presedintele Statelor Unite este in permanenta supravegheat si pazit de oamenii din Secret Service
Documentarul este programat cu o zi inainte de ceremonia de inaugurare a presedintelui Bush (20 ianuarie) si prezinta interviuri cu trei fosti angajati ai Serviciilor Secrete - dintre care unul, Brian L. Stafford, a fost chiar directorul acestei institutii. Sunt intervievati, de asemenea, fostii presedinti Bill Clinton si George Bush, care vorbesc despre experientele lor cu agentii Serviciului Secret.

PORTRET. Diversi asasini au atacat unul din patru presedinti americani si au ucis unul din zece. Cine sunt persoanele insarcinate sa protejeze viata unui singur om si, la nevoie, sa se sacrifice pentru acesta? Sunt angajatii Serviciului Secret al Statelor Unite: fara a fi in centrul atentiei, insa monitorizand toate miscarile presedintelui. Beneficiind de un remarcabil acces la o agentie guvernamentala invaluita pana acum in mister, National Geographic a intrat in spatele usilor inchise.

De la atacul terorist din 11 septembrie s-au accentuat temerile fata de orice fel de tip de atac la adresa presedintelui, fapt ce a sporit responsabilitatea Serviciului Secret. Din momentul in care Presedintele apare in public, el este o tinta. Sub amenintarea constanta a terorii, pericolul pandeste la fiecare colt. Daca zboara un glont, un agent al Serviciului Secret trebuie sa-i fie scut uman Presedintelui si sa "incaseze" lovitura. Pentru cetateanul obisnuit, miscarile Presedintelui pot aparea naturale, insa in realitate ele sunt operatiuni complexe care implica disciplina, coordonare, strategie si colaborare intre mai multe agentii. Pregatirea sigurantei Presedintelui este o planificare meticuloasa, intensa si dura a unei echipe extrem de bine antrenate, care include agenti speciali si ofiteri in uniforma ai Serviciului Secret, forte federale si locale de aplicare a legii, numeroase echipe ultraspecializate.

"Protejand Presedintele" prezinta zile intregi de munca in care agenti ai Serviciului Secret verifica sosele, intrari, acoperisuri de la Aeroportul Baton Rouge din Louisiana pana la un stadion din apropiere, unde Presedintele se va adresa unei adunari de aproape 20.000 de oameni. Inainte si dupa aterizarea Air Force One, camerele de luat vederi ale canalului National Geographic sunt peste tot: impreuna cu lunetistii care supravegheaza aeroportul, alaturi de cainii politisti in cautare de bombe, impreuna cu Politia care verifica fiecare membru din publicul de pe stadion.

"Protejand Presedintele" isi poarta telespectatorii in interiorul catorva departamente de investigatie si protectie ale agentiei: Centrul Operatiunilor Unite, care monitorizeaza complexul Casei Albe, inclusiv fiecare miscare a Presedintelui si a Vicepresedintelui; un centru de criza, care a servit ca punct central de legatura intre agentiile guvernamentale si liderii internationali pe 11 septembrie; si Divizia de Criminalistica, unde Serviciul Secret analizeaza dovezi, cum ar fi scrisori sau convorbiri telefonice.

MARTURII SOCANTE
Click pentru a mari imaginea
Documentarul ofera relatari de la fosti si actuali agenti si de la cei pe care acestia i-au protejat. Marturiile directe vin si de la fostii presedinti Bill Clinton si George H. W. Bush, care vorbesc despre echilibrul foarte delicat intre intimidare si incredere, care trebuie sa existe intre Presedinte si agentii sai in chestiuni confidentiale.
Senatorul John Kerry vorbeste despre compromisurile pe care familia lui a trebuit sa le faca in schimbul protectiei Serviciului Secret, impusa dupa asasinarea senatorului Robert Kennedy in 1968.
W. Ralph Basham si Brian Stafford, actualul si fostul director al agentiei, ne ofera detalii despre munca enorma de planificare ceruta de protectia Presedintelui.
Fostul agent Jerry Parr rememoreaza momentul in care John Hinckley a incercat sa-l asasineze pe Presedintele Reagan, vorbind despre haosul acelor clipe; Clint Hill vorbeste despre cum a sarit in vehiculul prezidential in momentul atentatului de la Dallas incercand sa salveze viata lui J.F. Kennedy.

×