x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Soldatii britanici l-au torturat pe bunicul lui Obama

Soldatii britanici l-au torturat pe bunicul lui Obama

03 Dec 2008   •   00:00
Soldatii britanici l-au torturat pe bunicul lui Obama

Bunicul presedintelui ales al SUA, Barack Obama, a fost intemnitat si torturat de soldatii britanici in timpul sangeroasei lupte pentru independenta Kenyei.



Miscarea pentru independenta Kenyei, desfasurata intre anii 1952 si 1960, cunoscuta sub numele Mau Mau, a avut radacinile in tribul Kikuyu. Lupta de guerilla, adoptata ca forma manifestare, precum si numeroasele zvonuri despre ritualurile salbatice desfasurate de rebeli au inspaimantat numerosii colonisti britanici. Riposta a fost crunta si a vizat toti kenyenii, chiar si pe cei neimplicati.

Istoricii britanicii argumenteaza ca raspunsul metropolei la miscarea de revolta este cel care a radicalizat reactia kenyenilor pentru obtinerea independentei, care nu adoptasera in mod unanim calea violenta. Daca erai tratat de catre politie ca apartinand miscarii de revolta, atunci parea mai prudent sa devii membru al acesteia.

Hussein Onyango Obama, bunicul parental al lui Barack Obama, a lucrat dupa razboi ca bucatar pentru un ofiter al armatei britanice.

El fost arestat in 1949 si timp de doi ani a fost detinut intr-o inchisoare de maxima securitate.

Ca mijloace de terorizare a detinutilor, pentru obtinerea de informatii despre structura si actiunile miscarii de eliberare, gardienii acestei inchisori primeau instructiuni sa-i biciuiasca pe detinuti in fiecare dimineata. Soldatii albi, britanicii, faceau o data la doua-trei zile vizite inchisorii pentru actiuni disciplinare.

Cea de-a treia sotie a lui Hussein, Sarah Onyongo, in varsta de 87 de ani, povesteste  intr-un interviu acordat Times, despre tortura la care a fost supus sotul sau: "El spunea ca uneori ii striveau testiculele intre doua placi de metal, ii strapungeau unghiile sau fesele cu ace extrem de ascutite sau il legau mainile si picioarele la un loc si il atarnau de tavan cu capul in jos."

Modul brutal al comportamentului britanicilor si suferinta din perioada de temnita a lasat ca sechele bunicului lui Obama: o permanenta stare de anxietate, de teama precum si un puternic sentiment antibritanic, comun multor kenyeni ce au trait acele vremuri tulburi. "Acela a fost momentul in care a realizat ca britanicii nu ne erau deloc prietenii pe care ii credeam, ci mai degraba inamici. Sotul meu a lucrat cu devotament pentru ei, pentru a fi arestat si torturat.", a mai declarat in acelasi interviu Sarah Onyongo.

In memoriile sale, "Visuri de la tatal meu", un best-seller pe piata americana, Barack Obama abordeaza lacunar subiectul, referindu-se la bunicul sau el mentioneaza faptul ca acesta a stat in inchisoare pentru o perioada "mai mare de sase luni" si ca a fost gasit "nevinovat".

Cu toate ca insurgentii au fost invinsi de catre fortele britanice, tensiunile create intre colonistii albi si bastinasi, dar si cele dintre colonisti si guvernul britanic, in urma revoltei Mau Mau, sunt cauzele care au grabit independenta Kenyei, obtinuta trei ani mai tarziu, in 1963.
www.dailymail.co.uk

Inarmati cu sulite, insurgentii kenyeni ai miscarii de independenta Mau Mau - www.dailymail.co.uk


Fortele britanice, trimise de metropola sa restabileasca ordinea in Kenya - www.dailymail.co.uk

×
Subiecte în articol: lumea