x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Spanacul, benefic pentru persoanele care au suferit un infarct

Spanacul, benefic pentru persoanele care au suferit un infarct

de Jurnalul National    |    13 Noi 2007   •   00:00

Spanacul poate prelungi rata de supravieţuire in cazul persoanelor care au suferit un infarct, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences.



Spanacul poate prelungi rata de supravieţuire in cazul persoanelor care au suferit un infarct, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences şi preluat de dailymail.co.uk.

Studii anterioare au scos la iveală faptul că spanacul poate reduce riscul de a suferi un infarct.

Noul studiu demonstrează că leguma verde poate, in plus, să prelungească cu 33% rata de supravieţuire in cazul victimelor accidentelor cardiovasculare.

Testele realizate de cercetătorii de la Universitatea din Texas au mai scos la iveală faptul că nitritul, o substanţă care se găseşte din belşug in spanac şi salată verde, poate accelera procesul de recuperare fizică după un infarct.

Biochimistul Nathan Bryan, coordonator al acestui studiu, recomandă un consum de spanac zilnic de 150 - 270 de grame, de trei ori mai mult decăt se consumă in mod obişnuit, potrivit evaluărilor curente.

Maladiile cardiovasculare sunt responsabile de 40% din numărul de decese inregistrate in Marea Britanie (peste 75.000 pe an).

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au băut apă cu nitrit timp de o săptămănă inainte de un infarct au avut, in medie, cu 33% mai multe şanse de supravieţuire. Leziunile cardiace in cazul acestora au fost mai puţin grave, potrivit cercetătorilor, care spun că nitritul se transformă in organism in oxid nitric atunci cănd nivelul de oxigen scade, in timpul unui infarct. Oxidul nitric dilatează arterele blocate, mărind cantitatea de oxigen care ajunge la inimă.

Bryan este de părere că şi nitritul care se găseşte in cantităţi mici in alimente precum şunca poate accelera procesul de recuperare fizică după infarct. Profesorul spune că oamenii nu ar trebui să se ghideze după rezultatele studiilor din anii '60, care asociau această substanţă chimică cu cancerul: "Multe studii asupra nitriţilor şi nitraţilor şi asupra asocierii acestora cu cancerul se bazează pe date incomplete".

"Dacă nitriţii şi nitraţii ar fi periculoşi pentru noi, atunci nu am fi sfătuiţi să consumăm legume cu frunze verzi sau să ne inghiţim saliva, care este bogată in nitraţi", a mai spus profesorul.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin