x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Spania / Restricţiile pe piaţa muncii pot fi ridicate pentru români

Spania / Restricţiile pe piaţa muncii pot fi ridicate pentru români

de Ovidiu Ciutescu    |    24 Noi 2008   •   00:00

Guvernul spaniol nu va decide probabil prelungirea moratoriului care impune restricţii pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari, a declarat secretarul pe probleme de migraţii al principalului sindicat spaniol - Confederaţia Sindicală a comisiilor muncitoreşti - Julio Ruíz, notează luni Tribuna Latina.



Liderul sindical s-a referit la moratoriul impus românilor şi bulgarilor, apreciind că 'cel mai probabil guvernul (spaniol) va sfârşit prin a nu se folosi' de înnoirea restricţiilor şi că organizaţia pe care o reprezintă speră că va fi consultată înainte de orice decizie. Declaraţiile liderului sindical spaniol au fost făcute în contextul aprecierilor referitoare la Legea pentru Străini, a cărei reformă acesta nu o consideră necesară - după ce Executivul de la Madrid a anunţat restrângerea dreptului la reîntregire familiei, arată Agerpres.

Moratoriul reprezintă un mecanism prevăzut în Tratatul de aderare a României la UE şi permite celorlalte state membre să aplice o perioadă de tranzit în ceea ce priveşte dreptul la liberă circulaţie sau pe piaţa muncii. Perioada de aplicare a moratoriului, se poate prelungi până la şapte ani, pe parcursul a trei faze: prima, impusă de guvernul spaniol odată cu aderarea României la UE, la 1 ianuarie 2007, urmează să se încheie la 31 decembrie 2008, însă măsura poate fi înnoită de Executivul de la Madrid. Săptămâna trecută, Comisia pentru muncă şi imigraţie din Congresul deputaţilor spanioli a respins propunerea prezentată de către grupul Partidului Popular (PP, conservator, în opoziţie) în vederea ridicării moratoriului impus românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii şi care, teoretic, ar urma să înceteze la sfârşitul acestui an. Propunerea a fost respinsă prin voturile socialiştilor (PSOE - Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol, aflat la guvernare) şi a formaţiunii Convergenţă şi Uniune (CiU), însă a fost susţinută de Partidul Naţionalist Basc şi de Stânga Unită (IU)

×
Subiecte în articol: lumea