x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Statinele, medicamente împotriva colesterolului, reduc mortalitatea în cazurile de pneumonie severă

Statinele, medicamente împotriva colesterolului, reduc mortalitatea în cazurile de pneumonie severă

de Jurnalul National    |    27 Feb 2008   •   00:00

Statinele, medicamente care inhibă procesul biochimic prin care se sintetizează colesterolul în ficat, au de asemenea efecte benefice şi în cazul infecţiilior pulmonare

Statinele, medicamente care inhibă procesul biochimic prin care se sintetizează colesterolul în ficat, au de asemenea efecte benefice şi în cazul infecţiilior pulmonare, reducând cu aproape 50% mortalitatea în cazurile de pneumonie severă, conform unui studiu american publicat în numărul din luna martie al Jurnalului European de Pneumologie, informează miercuri AFP recepţionată de Rompres. Această descoperire a fost făcută de echipa de medici condusă de Eric Mortensen (spitalul Audie Murphy/Universitatea Texas de la San Antonio, SUA) care a tratat 8.652 de veterani de război de peste 65 de ani, spitalizaţi în anul 2000 cu diagnosticul de pneumonie sau gripă. Conform acestui studiu, indicele de mortalitate în cele 30 de zile ce au urmat după internarea în spital a fost redus aproape la jumătate la pacienţii trataţi cu medicamente din grupa statinelor. Aceste medicamente au un efect benefic şi mai important la grupa de vârstă de peste 85 de ani.

O serie de alte studii recente au indicat faptul că statinele au şi efectul creşterii şanselor de supravieţuire pentru pacienţii internaţi cu diagnosticul de septicemie. Pneumonia şi gripa continuă să reprezinte unele dintre principalele cauze de mortalitate în urma unor infecţii bacteriene sau virale din SUA, fiind pe locul şapte în clasamentul cauzelor mortalităţii în rândul pacienţilor americani.

×
Subiecte în articol: magazin