x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Stresul la serviciu

Stresul la serviciu

02 Dec 2005   •   00:00
Stresul la serviciu
STIINTA
Dintre europeni, elvetienii se simt cei mai stresati la locul de munca

Circa 33% dintre elvetieni se simt sub presiune la locul de munca, plasand Elvetia pe prima pozitie alaturi de Suedia in topul tarilor cu cele mai ridicate niveluri de stres din Europa, potrivit unei anchete, relateaza Associated Press, receptionata de Rompres.

TOP. Elvetia si Suedia domina acest top in materie de stres, fiind urmate de Norvegia (31%), Germania si Franta (28%) si Italia (26%). Angajatii cel mai putin stresati sunt in Olanda (16%) si Spania (19%). Media europeana este de 27%, potrivit unei anchete realizate de Kelly Services. Studiul a aratat de asemenea ca nivelul de stres variaza in functie de domeniile profesionale.

MESERII. Persoanele active din sectorul informatic sufera cel mai mult: 46% dintre persoanele intervievate se declara stresate. Urmeaza apoi angajatii din sectorul vanzari (39%) si productie (38%). Lucratorii cei mai relaxati se gasesc in administratie (26%), resurse umane si contabilitate (22%). Ancheta nu stabileste o legatura intre stres si teama pierderii locului de munca: 38% dintre persoanele care sufera de stres accentuat considera slujba lor ca fiind sigura. In schimb, 43% dintre cei pentru care stresul este rezonabil estimeaza ca locul lor de munca este mai putin sigur. Ancheta realizata de Kelly Services, companie care figureaza printre primele societati in materie de plasare de personal din lume, a fost efectuata la inceputul anului 2005 in 12 tari, pe un esantion de 19.000 de persoane.

EFECT: ENGLEZII PREFERA SA DOARMA DECAT SA FACA SEX
Potrivit unei statistici britanice, din ce in ce mai multi barbati sunt prea stresati ca sa faca dragoste dupa o zi de lucru, acelasi lucru fiind valabil pentru doar o treime dintre femei. Trei sferturi dintre barbati spun ca viata lor a devenit mai stresanta decat era cu cinci ani in urma, iar 63% dintre ei sufera de dureri de cap inainte de culcare, din cauza tot stresului. Concluzia a fost ca 44% dintre barbati sunt prea stresati ca sa mai faca dragoste. Dr. Aric Sigman, specialist in efectele stresului, a incercat sa explice modul in care femeile si barbatii reactioneaza la presiunile vietii moderne. "Barbatii se comporta ca niste bureti care absorb stresul", a spus acesta. "Ei aduna se lasa coplesiti de problemele de peste zi, in asa fel incat seara libidoul lor e complet adormit. Rezultatul este ca prefera sa bea o ceasca de cacao sau sa se culce devreme decat sa faca dragoste."

NEWS

Newyorkezii sunt obezi

Aproximativ un milion din locuitorii adulti ai New York-ului sunt obezi, insa aproape doua treimi dintre acestia nu se considera astfel, conform unui nou studiu, preluat de Reuters. Potrivit studiului - realizat de Departamentul de sanatate si igiena mentala al orasului american - dintre locuitorii obezi ai New York-ului, doar 39% s-au descris ca fiind "foarte grasi". In schimb, 2% au declarat ca au o greutate cu mult sub cea normala, 1% se considera "putin cam slabi", 16% cred ca au greutatea ideala, in timp ce 42% au impresia ca sunt "doar un pic peste greutatea normala". Conform studiului, din intreaga populatie a orasului, doua milioane de locuitori sunt supraponderali, unul din cinci copii de gradinita fiind obez.

Venetia urca 30 de centimetri

Pentru a proteja Venetia de ape, inginerii italieni intentioneaza sa inalte orasul cu 30 de centimetri. Aceasta idee inovatoare consta in pomparea apei in nisipul care se gaseste sub straturile de lut de pe fundul canalelor venetiene cu ajutorul unor conducte speciale. In final, stratul de nisip pe care se afla Venetia se va umfla si va ridica nivelul la care se gaseste orasul. Prin aceste conducte vor circula 18 milioane de metri cubi de apa anual. Conform calculelor specialistilor, in zece ani, Venetia va fi cu 30 de centimetri mai sus, deasupra apei.
×