x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Studiu: Francezii, campionii mondiali ai somnului

Studiu: Francezii, campionii mondiali ai somnului

05 Mai 2009   •   00:00

Francezii dedică cel mai mult timp somnului şi mesei de prânz, comparativ cu locuitorii celorlalte state dezvoltate din lume, potrivit unui studiu realizat de experţii Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), informează AFP.



Potrivit acestui studiu, francezii sunt campionii somnului, ei petrecând, în medie, aproape 530 de minute pe zi (8,8 ore) în pat. Pe locul al doilea în acest top se situează americanii, ei fiind urmaţi de spanioli. La capătul opus se află sud-coreenii, ultimii în clasament, care dorm, în medie, 470 de minute pe zi (7,8 ore).

Mesele reprezintă un alt moment extrem de important al zilei pentru francezi. Astfel, durata medie a unei mese de prânz depăşeşte 130 de minute în Franţa, în timp britanicii petrec 80 de minute la masă, iar mexicanii, doar 62 de minute.

În privinţa timpului liber, norvegienii au ocupat prima poziţie, deoarece ei consacră mai mult de un sfert din timpul lor activităţilor preferate, depăşindu-i cu mult pe mexicani, clasaţi pe ultima poziţie, potrivit datelor OCDE.

Această analiză realizată de specialiştii OCDE a evidenţiat o repartiţie inegală, pe sexe, în privinţa timpului liber dedicat activităţilor preferate. Astfel, bărbaţii italieni beneficiază de 80 de minute pe zi suplimentare pentru activităţile lor preferate, comparativ cu femeile italiene, care par să prefere activităţile casnice.

Norvegia este ţara în care timpul liber de care dispun femeile este cu puţin mai mic decât cel de care dispun bărbaţii.

La nivel general, vizionarea programelor de televiziune a rămas, de departe, activitatea preferată de petrecere a timpului liber. Ea ocupă 55% din timpul liber al japonezilor şi doar 25% din cel al neozeelandezilor.

Turcia este ţara cea mai sociabilă: turcii îşi petrec 35% din timpul lor liber împreună cu prietenii, în timp ce media în rândul statelor analizate în acest studiu este de doar 11%.

Punctul comun al tuturor popoarelor din ţările membre OCDE este lipsa de interes manifestată pentru activităţile sportive. În Spania, activităţile fizice ocupă doar 13% din timpul liber al oamenilor, această ţară situându-se pe primul loc în topul sedentarilor.

Studiul a fost efectuat în 18 state membre OCDE, din care fac parte şi Statele Unite, Canada şi Marea Britanie.
Mediafax

×
Subiecte în articol: liber lumea