x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Studiu - ""Viaţa in cuplu"" la romani

Studiu - ""Viaţa in cuplu"" la romani

de Jurnalul National    |    24 Iul 2007   •   00:00
Studiu  -  ""Viaţa in cuplu"" la romani

Mai mult de jumătate dintre romăni consideră că o căsătorie fericită se bazează in primul rănd pe iubire, dar absenţa ei nu reprezintă un motiv serios de divorţ, cum ar fi violenţa, alcoolismul şi infidelitatea.



Potrivit Barometrului de Opinie Publică, ediţia mai 2007: „Viaţa in cuplu", realizat de Fundaţia Soros, mai mult de jumătate dintre romăni consideră că o căsătorie fericită se bazează in primul rănd pe iubire, dar absenţa ei nu reprezintă un motiv serios de divorţ, cum ar fi violenţa şi alcoolismul, urmate de infidelitate.
O altă condiţie pentru o căsătorie fericită ar fi condiţii bune de locuit, respect şi fidelitate. Asemănarea partenerilor este cea mai puţin importantă condiţie pentru tineri.

Tinerii sunt idealişti, pentru ei contează iubirea şi fidelitatea, pe cănd pentru adulţi mai sunt importante şi resursele materiale.

Peste jumătate dintre respondenţi cred că problemele in familie apar rar, iar o treime dintre ei cred că ele sunt aproape inexistente. Mai mult femeile constată problemele, faţă de bărbaţi, iar tinerii le observă mai frecvent decăt cei in vărstă.

Lipsa banilor, treburile casnice şi comportamentul copiilor ridică cele mai multe probleme.

In privinţa statusului, jumătate dintre respondenţi vor o familie egalitaristă, democrată, pe cănd 40 la sută cred că e preferabil ca bărbatul să conducă.

Femeile se ocupă, in mod aşteptat, mai mult de gospodărie şi de treburile casnice, adică ele petrec o dată şi jumătate mai mult timp in gospodărie decăt bărbaţii. In schimb, cumpărăturile (40 la sută) şi activităţile legate de creşterea şi educarea copiilor, precum dusul lor la şcoală, la doctor, se fac in cuplu. De asemenea, peste 45 la sută dintre intervievaţi spun că stabilesc pedepsele impreună sau le explică copiilor cum ar trebui să se poarte.

In familiile egalitariste, 60 la sută dintre parteneri iau impreună decizii legate de măncare şi aproape jumătate dintre ei stabilesc impreună cum să işi petreacă vacanţa. Unde nu e democraţie, femeia are cea mai mare putere de decizie. Odată cu implicarea ei in gospodărie, femeia ia decizii singură in legătură cu ce ia de măncare, unde se duc in vacanţă, ce mobilă şi electrocasnice să cumpere.

Aproape două treimi (62 la sută) dintre romăni au o relaţie pe termen lung, cei mai mulţi dintre aceştia (56 la sută) au oficializat-o prin căsătorie, ceilalţi şase la sută preferănd traiul in comun fără acte. Aproape 20 la sută nu au avut incă o relaţie stabilă, ceilalţi 18 la sută au trecut deja printr-un şi sunt acum despărţiţi, divorţaţi sau văduvi.

Doar 78 la sută dintre toate cuplurile locuiesc singure intr-o gospodărie, celelalte trăind cu părinţii sau cu alte rude.

Potrivit sociologului Mircea Kivu, persoanele de pănă in 45 de ani (85 la sută) işi doresc maximum doi copii.

"Populaţia Romăniei nu se poate reproduce astfel. Ar fi fost posibil acest lucru cănd vorbim de 2,1 copii", a spus Mircea Kivu, explicănd astfel de ce populaţia Romăniei este in scădere şi precizănd că tinerii işi doresc mai puţini copii.

In plus, lipsurile materiale nu sunt cauza principală pentru ca oamenii să facă mai puţini copii.

Gradul de cunoaştere a metodelor contraceptive este unul ridicat. Aproape 80 la sută dintre respondenţi cunosc cel puţin o metodă contraceptivă, iar cei 20 la sută din tabăra opusă sunt bătrăni. In plus, avortul nu este o practică intălnită la tinere, ci la femeile peste 35 de ani, a explciat sociologul.

O altă temă abordată in studiu a fost gradul de mulţumire a romănilor. Astfel, un romăn consideră că trăieşte mai bine atunci cănd este sănătos, cănd are o familie cu care se inţelege, cănd are o situaţie materială bună şi cănd are incredere in Parlament, Guvern şi Justiţie, a arătat sociologul Dumitru Sandu.

Un Guvern de incredere inseamnă, potrivit interpretării datelor anchetei sociologice, cănd justiţia merge bine, sunt suficiente locuinţe şi condiţii de viaţă bune, locuri de muncă bine plătite şi cănd protecţia mediului este corespunzătoare.

"Tendinţa Romăniei nu este unică in Europa, ci se inscrie intr-o linie bine definită şi este asemănătoare cu Grecia, Bulgaria, Ungaria şi Lituania, probabil din cauza PIB-ului pe locuitor relativ redus", a explicat Sandu.

Potrivit rezultatului anchetelor, ponderea nemulţumiţilor este foarte mare. "Pe termen lung, Romănia este caracterizată de o nemulţumire moderată", a conchis sociologul.

Barometrul de Opinie Publică este un sondaj bianual şi are loc in Romănia din 1994. Datele au fost obţinute din răspunsurile a 2.000 de persoane de peste 18 ani care au răspuns la chestionare. Eşantionul este reprezentantiv pentru populaţia adultă, cu o eroare de reprezentativitate de plus/minus 2,3 la sută pentru un nivel de incredere de 95 la sută.

  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin cănd sută