x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Supravieţuitorii de la Hiroshima şi Nagasaki au făcut înconjurul lumii

Supravieţuitorii de la Hiroshima şi Nagasaki au făcut înconjurul lumii

de Ovidiu Ciutescu    |    13 Ian 2009   •   00:00
Supravieţuitorii de la Hiroshima şi Nagasaki au făcut înconjurul lumii

Vasul Păcii, la bordul căruia au călătorit o sută de veterani supravieţuitori ai bombelor atomice din Japonia, şi-a încheiat marţi, la Tokio, călătoria în jurul lumii.



Aceşti 101 supravieţuitori ai bombelor atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, cunoscuţi în Japonia drept "hibakusha", au o medie de vârstă de 75 de ani. Bătrâneţea nu i-a împiedicat să suporte o călătorie ce i-a purtat prin 22 de porturi, pe cinci continente, timp de patru luni, pentru a cere desfiinţarea armelor nucleare, arată EFE, citată de Agerpres. Ambarcaţiunea a ajuns marţi în jurul orei locale 07.00 (22 GMT, luni) în portul Harumi, purtând o enormă pancartă pe care se vedea un mesaj împotriva violenţei din Orientul Mijlociu: "Opriţi măcelul în Gaza". "Mişcarea împotriva armelor nucleare este vie şi constituie un mesaj foarte important pe care l-am putut împărtăşi cu lumea", a declarat Akira Kawasaki, director al proiectului Vasul Păcii.

În America Latină "există un interes foarte profund pentru pace", a afirmat Toshiko Tanaka, în vârstă de 69 de ani, unul dintre cei mai tineri supravieţuitori ai bombardamentelor atomice din 1945, când avea 6 ani. În Venezuela, supravieţuitorii au primit Ordinul Juan Francisco de Leon, iar în Ecuador l-au impresionat pe vicepreşedintele guvernului, Lenin Moreno, care, potrivit Tanaka, a plâns când a ascultat experienţa lor. Nici "hibakusha" Kikuyo Nakamura nu şi-a putut stăpâni lacrimile, la sosire, când povestea despre felul cum au aprins flacăra păcii în cadrul unei ceremonii organizate în onoarea lor în Las Palmas de Gran Canaria, în Spania. Cu ocazia trecerii prin portul spaniol Barcelona, "hibakusha" au fost primiţi la Parlamentul regional din Catalonia, unde au convenit cu interlocutorii să coopereze pentru elaborarea unor politici pacifiste.

Călătoria s-a încheiat, dar sentimentul generalizat este că abia a început. Tanaka şi Nakamura au apreciat că "mai sunt multe de făcut", mai ales pentru celelalte generaţii de persoane afectate de bombele nucleare, pentru care nu există încă o mişcare mondială organizată. "Eu sunt în viaţă, dar fiul meu a murit de leucemie, din cauza laptelui matern afectat de radiaţii", a explicat Nakamura.

×
Subiecte în articol: lumea