x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Tăriceanu: Interesele economice din Deltă au primat celor de protecţie a zonei

Tăriceanu: Interesele economice din Deltă au primat celor de protecţie a zonei

de Veronica Micu    |    10 Iun 2008   •   00:00
Tăriceanu: Interesele economice din Deltă au primat celor de protecţie a zonei

12:50 • Premierul Călin Popescu Tăriceanu a criticat, astăzi, la un simpozion despre Delta Dunării, autorităţile locale din zonă care nu se implică în reconstrucţia ecologică a Deltei. Premierul susţine că interesele economice locale au primat în faţa intereselor de protecţie a Deltei”.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a criticat, astăzi, la un simpozion despre Delta Dunării, autorităţile locale din zonă care nu se implică în reconstrucţia ecologică a Deltei. Premierul susţine că interesele economice locale au primat în faţa intereselor de protecţie a Deltei”.

EXPLOATARE DEFECTUOASĂ. Tăriceanu s-a declarat extrem de mîhnit de faptul că, deşi au fost alocate resurse financiare pentru programul de dezvoltare durabilă a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, lucrurile nu progresează pe măsura investiţiilor. „Constat cu regret că interesele economice locale din zonă au primat în faţa intereselor de protecţie a Deltei Dunării, un păienjeniş de interese greu de imaginat", a afirmat premierul. De asemenea, Tăriceanu a declarat că a fost informat că Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării se loveşte de îndărătnicia, interesele şi reaua-intenţie a unor primari sau proprietari din zonă. „Aceste lucruri mi se par greu de acceptat, aşa cum nu am admis slaba implicare a fostei conduceri a Gărzii Naţionale de Mediu şi am recurs la schimbarea din funcţie a comisarului şef”, a declarat premierul. De asemenea, şeful Executivului a declarat că a cerut Ministerului Mediului şi Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării să intervină pentru punerea în practică, cât mai rapid, a planului de reconstrucţie a Deltei Dunării. Premierul s-a declarat „categoric” împotriva pescuitului industrial masiv, care pune în pericol biodiversitatea piscicolă în Delta Dunării. „Este inadmisibil ca braconajul să aibă o asemenea amploare. Mă întreb ce fac cele şase structuri care au atribuţii de control în exploatarea şi comercializarea peştelui în zona Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării - Garda de Mediu, Poliţia de Frontieră, Poliţia Deltei, Autoritatea Sanitar Veterinară. Fac foarte puţin sau aproape deloc”. Şeful Executivului a ridicat şi problema gunoiului din Deltă, apreciind iniţiativele de ecologizare ale organizaţiilor nonguvernamentale. Tăriceanu a spus şi că va propune Ministerului Mediului să găsească o modalitate de încurajare a studenţilor şi elevilor, să vină în Deltă şi să participe la strângerea deşeurilor contra unor avantaje de cazare. În finalul intervenţiei sale de la simpozionul „Avem o Deltă. Cum procedăm?”, premierul i-a îndemnat pe noii primari şi pe noii consilieri judeţeni să „pună mâna pe creion, să-şi deschidă computerele şi să facă proiecte”.


×
Subiecte în articol: magazin dunării delta dunării