x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun "The Penny", o vioară Stradivarius rară, scoasă la licitaţie în New York

"The Penny", o vioară Stradivarius rară, scoasă la licitaţie în New York

de Jurnalul National    |    28 Mar 2008   •   00:00

O vioară Stradivarius cu o vechime de 300 de ani, despre care se spune că are un sunet dulce şi feminin, va fi scoasă la vânzare săptămâna viitoare, în cadrul unei licitaţii organizate de casa Christie's la New York, fiind evaluată la o sumă ce depăşeşte 1 milion de dolari

O vioară Stradivarius cu o vechime de 300 de ani, despre care se spune că are un sunet dulce şi feminin, va fi scoasă la vânzare săptămâna viitoare, în cadrul unei licitaţii organizate de casa Christie's la New York, fiind evaluată la o sumă ce depăşeşte 1 milion de dolari, informează Mediafax. Cunoscută drept "The Penny", vioara a fost fabricată în jurul anului 1700 şi îşi datorează numele fostei proprietare, pianista şi violonista Barbara Penny. Vioara va constitui piesa principală a licitaţiei Fine Musical Instruments organizată de casa Christie's pe 4 aprilie. Licitaţia mai include o vioară fabricată de italianul Giovanni Guadagnini în 1755, cunoscută sub numele de "The Ex-Wollgandt", evaluată la o sumă cuprinsă între 300.000 şi 400.000 de dolari, potrivit casei Christie's. "The Penny" este considerată una dintre cele mai feminine instrumente marca Stradivarius. "Constituie un bun echilibru între strălucire şi dulceaţă (a sunetului, n.r.)", a indicat Jesus Reina, un  violonist de la şcoala de muzică din Manhattan.


Instrumentele Stradivarius sunt lăudate în toată lumea pentru sunetul lor, cu tonuri bogate, fiind considerate uşor de mânuit pentru că răspund foarte bine la atingerea muzicienilor. Antonio Stradivari a locuit la Cremona, Italia, unde a fabricat viori, dar şi harpe, violoncele, chitare. A murit în 1737, iar pe parcursul vieţii a reuşit să creeze aproximativ 1.100 de instrumente, din care s-au mai păstrat 650. Nu toate viorile care se numesc "Stradivarius" au fost create de Stradivari, mii de instrumente fiind botezate cu acest nume pentru că au fost fabricate în semn de omagiu pentru arta acestuia.


Casa Christie's a evaluat "The Penny" la o sumă cuprinsă între 1 şi 1,5 milioane de dolari. Recordul de cel mai scump instrument muzical este deţinut de o vioară Stradivarius, "The Hammer", care fost adjudecată, în mai 2006, pentru suma de 3,54 de milioane de dolari, în cadrul unei licitaţii care a avut loc tot la casa Christie's din New York. Specialiştii spun că "The Penny" are "un sunet ca un clopoţel, mai dulce" decât "The Hammer", care este mai masculin. Penny a deţinut vioara Stradivarius din 1929 până la moartea sa, anul trecut. Ea a fost prima femeie acceptată în ansamblul de coarde al Orchestrei filarmonice regale.

 

×
Subiecte în articol: magazin penny stradivarius the penny