x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Tragedie la teatru

Tragedie la teatru

23 Noi 2007   •   00:00

La 23 octombrie 2002, teatrul din districtul Dubrovka din Moscova a fost ocupat de un detaşament de 42 de rebeli ceceni, printre care se numărau foarte multe femei, care au luat peste 900 de ostatici.

Intervenţia trupelor de securitate s-a soldat cu moartea a peste 120 de rebeli ceceni

La 23 octombrie 2002, teatrul din districtul Dubrovka din Moscova a fost ocupat de un detaşament de 42 de rebeli ceceni, printre care se numărau foarte multe femei, care au luat peste 900 de ostatici. După un asediu de două zile, forţele speciale ruse au luat cu asalt clădirea teatrului, infiltrănd mai intăi un gaz paralizant. Toţi cei 42 de rebeli ceceni au fost ucişi in timpul asaltului, alături de 130 de ostatici.

OSTATICI. Ulterior, Samil Basaev a anunţat că el este cel care a organizat şi a plătit pentru ocuparea teatrului din Dubrovka. Rebelii ceceni au transmis mass-media din Rusia o casetă inregistrată in care afirmau că ocuparea teatrului reprezintă o parte a luptei pentru independenţa Ceceniei. Raidul forţelor speciale ruseşti a provocat vii dispute, mai ales in urma refuzului autorităţilor de la Moscova de a dezvălui natura gazului folosit pentru neutralizarea rebelilor. Cauzele morţii ostaticilor ucişi in teatrul din Dubrovka au fost identificate de medici in natura gazului paralizant. Cei mai mulţi rebeli ceceni au fost executaţi de forţele speciale ruse cu un foc de pistol tras in cap de la mică distanţă.

Info

Supravieţuitorii. In ediţia din această săptămănă a emisiunii "De ce democraţia?" va fi difuzat documentarul "Supravieţuitorii", semnat de Irina Păcurariu. Filmul prezintă povestea copiilor infectaţi cu HIV in perioada ’88-’92, de la naştere pănă la vărsta de 3 ani, in spitale, prin utilizarea incorectă a instrumentarului medical. "Supravieţuitorii" dezvăluie destinele a patru tineri care işi intălnesc istoriile de viaţă şi care incep cu aceeaşi sentinţă: "seropozitiv". O studentă la Arte Plastice, una la Comunicare, alta la Design şi un viitor regizor au măndria de a demonstra, cu gentileţe şi incredibilă forţă, că ei există.

Calea spre libertate. Datorită devotamentului neobosit al lui Jill Robinson, in Changdu a fost creat cel mai mare adăpost pentru urşi asiatici guleraţi din lume. Anul trecut, primii urşi salvaţi din fermele ilegale au pătruns cu paşi şovăielnici in spaţiul din pădure, urmăriţi de presa locală şi internaţională, precum şi de peste 20 de oficiali guvernamentali din China, de la nivel central şi local. Mişcarea a căpătat tot mai mult avănt: jurnaliştii chinezi oripilaţi au intrat in centru, ingroziţi de felul cum arătau nou-sosiţii, dar au plecat insufleţiţi şi mişcaţi după ce au văzut urşii sănătoşi care se jucau in zona de recuperare şi in pădurea de bambus.

Adriana V. Păduraru

×
Subiecte în articol: documentar