x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Tratamentul firbromului uterin fără bisturiu

Tratamentul firbromului uterin fără bisturiu

de Nicoleta Craciun    |    17 Ian 2008   •   00:00

Singurul centru din ţară unde se practică o metoda de tratare a fibromului uterin fără interveneţie chirurgicală se află la Spitalul Clinic Universitar din Bucureşti.

Singurul centru din ţară unde se practică o metoda de tratare a fibromului uterin fără interveneţie chirurgicală se află la Spitalul Clinic Universitar din Bucureşti.

 

Metoda numită embolizare constă în injectarea unui material special, cu scopul de a ocluziona (înfunda) vasele de sânge care alimentează fibroamele.

În acest fel ele nu se mai hrănesc şi practic involuează. Un rol important îl are şi organismul, care intervine, le necrozează, le cicatrizează şi, în anumite situaţii particulare, în funcţie de localizare, poate duce la eliminarea unor fragmente şi părţi din fibrom. Astfel, fibromul scade în dimensiuni, iar simptomatologia se reduce în mod spectaculos”, a explicat dr. Bogdan Dorobăţ, de la Laboratorul de Angiografie şi Terapie Endovasculară al Spitalului Universitar.

El a precizat însa că nu se poate stabili încă de la început cu cât se reduce fibromul prin embolizare.

 “Vom vedea în timp evoluţia, ecografic, în funcţie de mărimea iniţială a fibroamelor. Cu cât scad mai mult, cu atât pacientele au şanse să scape de interveneţia chirurgicală”, a subliniat dr. Dorobăţ.

În principiu, orice fibrom se poate emboliza, indiferent de poziţie şi dimensiune, singurele fibroame cărora trebuie să li se acorde o atenţie deosebită fiind cele pediculate (situate în afara uterului), a mai spus dr. Dorobăţ.

El a subliniat că fibroamele pot fi periculoase în timpul sarcinii, pentru că exista riscul să nu lase fătul să se dezvolte. În cinci ani, medicii de la Spitalul Universitar au utilizat această metodă pentru 1.500 de cazuri, cu rezultate deosebite.

Beneficiile metodei sunt importante pentru sistemul de sănătate, pentru că recuperarea este de o zi, fără complicaţii şi cu integrare professională imediata.

În opinia dr. Dorobăţ, terapia prin medicamente este indicată în preajma menopauzei, înaintea unui act chirurgical sau în cazul unor fibroame de mici dimensiuni (1-2 cm), asimptomatice.

Tratamentul chirurgical este de două tipuri - histerectomie (scoaterea totală a uterului), aceasta fiind o intervenţie invalidantă atât fizic, cât şi psihic; sau mimectomia  (doar eliminarea fibroamelor), o intervenţie conservatoare dificil de realizat în cazul fibroamelor multiple sau mari. Embolizarea se poate face la orice vârstă, iar riscul de refacere a fibromului embolizat este foarte mic.

×
Subiecte în articol: magazin