Designerul italian Valentino, care a lucrat în Franţa şi Italia pe
parcursul celor 45 de ani de carieră, a ales oraşul Paris pentru a-şi
prezenta, pe 23 ianuarie, ultima sa colecţie haute couture, un mod de a
spune adio industriei în care s-a impus prin eleganţa rafinată,
informează AFP.
Designerul italian Valentino, care a lucrat în Franţa şi Italia pe parcursul celor 45 de ani de carieră, a ales oraşul Paris pentru a-şi prezenta, pe 23 ianuarie, ultima sa colecţie haute couture, un mod de a spune adio industriei în care s-a impus prin eleganţa rafinată, informează AFP. Parada de modă va fi organizată la Musée Rodin şi va cuprinde creaţii în tonuri de alb, care amintesc de începuturile carierei lui Valentino, dar şi de roşu, o culoare pentru care are o adevărată pasiune. Valentino, în vârstă de 75 de ani, a confirmat, în septembrie, retragerea sa din lumea modei după ce, timp de 45 de ani, a întruchipat eleganţa rafinată şi a cucerit femeile din lumea întreagă cu “colecţiile sale albe” şi o nuanţă de roşu care îi poartă numele. “Am avut şansa să pot transforma pasiunea mea de adolescent într-o meserie, care mi-a oferit multe bucurii şi recunoaştere, şi de a reuşi să-mi menţin stilul, în ciuda schimbărilor pe care le-a cunoscut lumea”, a spus Valentino, pe numele său real Valentino Clemente Ludovico Garavani.
Creatorul de modă, care i-a avut ca maeştri pe Jean Desses şi Guy Laroche, a spus că nu va renunţa definitiv la haine, pentru că se va ocupa de costume pentru spectacole de operă şi balet. Valentino şi-a vândut casa de modă în 1998, iar aceasta a trecut de atunci prin mâinile mai multor grupuri de investitori. Valentino Fashion Group, compania de care aparţine casa de modă, a fost cumpărată în mai de fondul britanic de investiţii Permira. Valentino s-a făcut remarcat de la prima sa colecţie, prezentată la Florenţa în 1962, şi a devenit celebru în 1968 cu “Colecţia albă”, compusă în întregime din haine imaculate, pe care a reinterpretat-o în 2007.
Celebrităţile din lumea întreagă s-au zbătut să pună mâna pe piese din această colecţie. Printre acestea s-a numărat Jackie Kennedy, care ulterior a devenit muza lui Valentino. Creatorul de modă este, de altfel, autorul rochiei de mireasă purtată de Jackie Kennedy la nunta sa cu armatorul grec Aristotel Onassis, în 1968. În timpul unei călătorii la Barcelona, creatorul a “avut unul dintre cele mai mari şocuri din viaţa sa”, când a cunoscut-o pe Diana Vreeland, redactor-şef al ediţiei americane a revistei Vogue, care iubea culoarea roşie şi care i-a transmis pasiunea pentru această nuanţă. Designerul va crea pentru colecţiile sale “roşu Valentino” unic, un ton profund, sangvin şi pasional.
Doi stilişti italieni îl vor înlocui pe Valentino, Alessandra Facchinetti, fost director artistic la Gucci, care se va ocupa de colecţiile pentru femei, şi Ferruccio Pozzoni, venit de la Prada, care se va ocupa de liniile de haine pentru bărbaţi.