x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Un portret inedit al lui Napoleon, autentificat de un muzeu german

Un portret inedit al lui Napoleon, autentificat de un muzeu german

de Jurnalul National    |    19 Mar 2008   •   00:00

Un portret neterminat al lui Napoleon I, care a stat mai mulţi ani în depozitul unui mic muzeu german, a fost identificat ca fiind o operă a lui Jacques-Louis David (1748 - 1825), a anunţat, miercuri, instituţia, informează AFP.

Un portret neterminat al lui Napoleon I, care a stat mai mulţi ani în depozitul unui mic muzeu german, a fost identificat ca fiind o operă a lui Jacques-Louis David (1748 - 1825), a anunţat, miercuri, instituţia, informează AFP. Portretul nesemnat al împăratului francez, care a pozat în costumul său purpuriu, va fi piesa de bază a unei expoziţii consacrate de muzeul din Kassel, centrul Germaniei, lui Jérôme Bonaparte, fratele lui Napoleon care, în calitate de rege al Westfaliei (1807 - 1813), şi-a stabilit curtea în acest orăşel.

 

Opera a fost atribuită până recent unui pictor german de la curtea regelui Jérôme, a explicat Thorsten Smidt, organizatorul expoziţiei intitulate "Ce mai rege!", inaugurată miercuri. "Am comparat tabloul cu descrierea unui portret neterminat al împăratului, realizat de David în timpul Salonului de la Paris, în 1808. Descrierea corespunde în cele mai mici detalii", a spus acesta. Tabloul de 117x88 centimetri descoperit la Kassel este neterminat. David dorea ca Napoleon să-i împrumute, pentru a le reprezenta mai bine, sceptrul şi globul său terestru decorat cu o cruce, simboluri ale puterii imperiale. Însă i-a fost refuzat acest privilegiu, iar obiectele au rămas pe pânză la stadiul de schiţă. "Este vorba, fără îndoială, de un tablou care pregătea un portret al lui Napoleon de o mărime mai mare, destinat regelui Jérôme", este de părere Thorsten Smidt. Acest tablou mai mare se pare că s-a pierdut.

×
Subiecte în articol: magazin