x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Un tsunami aflat la originea craterului Mary Bay din Yellowstone

Un tsunami aflat la originea craterului Mary Bay din Yellowstone

de Jurnalul National    |    16 Ian 2008   •   00:00

Valuri tsunami produse de un seism foarte puternic ar fi putut declanşa în urmă cu 13.000 de ani una dintre cele mai puternice explozii hidrotermale din istoria Pământului, explozie ce a dus la formarea craterului Mary Bay din Parcul Naţional Yellowstone (SUA), informează Associated Press.

Valuri tsunami produse de un seism foarte puternic ar fi putut declanşa în urmă cu 13.000 de ani una dintre cele mai puternice explozii hidrotermale din istoria Pământului, explozie ce a dus la formarea craterului Mary Bay din Parcul Naţional Yellowstone (SUA), informează Associated Press. Această explozie a dus la formarea craterului Mary Bay ce are diametrul de peste 1,6 kilometri şi se află în apropiere de malul nordic al lacului Yellowstone. Urmele acestei explozii colosale au fost găsite la distanţe de zeci de kilometri de epicentrul său.

 

Prof. Lisa Morgan de la U.S. Geological Survey susţine faptul că acest crater a fost format în urma unui puternic seism ce a dislocat peste 23 de milioane de metri cubi de apă din lacul Yellowstone, provocând valuri uriaşe tsunami care au desfundat gurile de evacuare ale unui vechi sistem geotermal şi producând o explozie de proporţii colosale.
Lisa Morgan susţine că în ultimii 14.000 de ani s-au produs 20 de explozii hidrotermale în Yellowstone, explozii care au dus la formarea unor cratere mai mari decât un teren de fotbal. Aceste explozii sunt provocate de apa geotermală aflată aproape de suprafaţă, care se transformă în aburi şi apoi găseşte crăpături prin care erupe.

×
Subiecte în articol: magazin