• Liderul sindical de la Leoni Mioveni acuză patronatul că nu a permis accesul greviştilor în unitate
Liderul organizaţiei sindicale de la societatea Leoni din Mioveni, Florica Vasilescu, a acuzat, luni, patronatul firmei că nu a permis accesul greviştilor în incinta firmei, precizînd că "patronii nu îşi respectă salariaţii şi refuză dialogul cu sindicatul şi cu angajaţii".Cei aproximativ 230 de salariaţi ai firmei, care au intrat, luni dimineaţă, de la ora 7.00, în grevă generală pe termen nelimitat, au aşteptat în faţa porţii societăţii, lîngă cantina uzinei Dacia Automobile, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Este o încălcare a drepturilor noastre. Suntem 230 de salariaţi în grevă generală, greva este legală, iar pînă în Paşte am avut grevă de avertisment şi am respectat toate etapele legale. Nu înţelegem însă de ce nu am fost lăsaţi astăzi (n.r. - luni) să intrăm la locurile noastre de muncă, noi am vrut, conform legii, să fim prezenţi la muncă şi să fim în grevă. Este o lipsă de respect, mai ales că nici nu am fost invitaţi la negocieri astăzi şi nimeni nu vrea să vorbească cu noi. Ne-au ameninţat mereu că închid fabrica şi ne dau afară, deoarece mai au o fabrică de cablaje şi la Piteşti, dar niciodată nu au venit cu soluţii concrete de rezolvare a situaţiei salariale şi de aceea am ajuns la grevă generală", a declarat Florica Vasilescu, liderul sindical de la Societatea Leoni - Cablaje, organizaţie care face parte din sindicatul Dacia Automobile.
Vasilescu a mai precizat că, luni, a trimis o adresă scrisă patronatului în care a solicitat respectarea legii prin permiterea accesului greviştilor la locurile lor de muncă.
Contactati telefonic, reprezentanţii patronatului de la Societatea de fabricare a cablajelor Leoni nu au dorit, pînă la ora transmterii ştirii, să-şi prezinte punctul de vedere.
Aproximativ 230 de salariaţi ai Societăţii de producere a Cablajelor Léoni, firmă aflată pe platforma SC Dacia Automobile SA, au intrat, luni dimineaţă, începînd cu ora 7.00, în grevă generală pe termen nelimitat.
DOLEANŢE. Ion Iordache, viceliderul sindical al Sindicatului Dacia Automobile, susţine că principala revendicare a angajaţilor o reprezintă creşterea salarială cu 340 de lei brut, în două tranşe, 200 de lei brut începînd cu 1 ianuarie şi 140 de lei brut începînd cu 1 iunie: "Ultima ofertă a patronatului a fost de 210 de lei brut, în două etape, adică 170 de lei brut cu 1 aprilie şi 40 de lei brut începînd cu 1 octombrie, ofertă cu care salariatele, pentru că aici la firma de cablaje 95 la sută dintre angajaţi sunt femei, nu au fost de acord. Şi tot 95 la sută dintre angajaţii societăţii Léoni din Mioveni sunt membri ai Sindicatului Autoturisme Dacia. Firma s-a externalizat din uzină în perioada 2000-2001, la fel ca şi alte societăţi de fabricaţie a punţilor, a ţevilor de eşapament şi a altor piese şi accesorii, dar angajaţii sunt membri de sindicat ai noştri". Iordache a mai precizat că Societatea de fabricare a cablajelor Léoni din Mioveni are 270 de salariaţi în total, iar salariul mediu brut de încadrare, fără sporuri, al unui angajat al acestei firme este de 864 de lei. Liderul sindical a mai spus că greva este legală, 95 la sută dintre angajaţii respectivei firme fiind membri de sindicat ai Sindicatului Dacia Automobile, iar greviştii au respectat toate etapele de negociere şi de mediere impuse de lege pînă cînd s-au decis să intre în grevă generală pe termen nelimitat. În 24 martie, angajaţii de la Dacia Automobile Piteşti au intrat în grevă generală, care a ţinut aproximativ trei săptămîni şi s-a încheiat după ce patronatul şi sindicatul uzinei au ajuns la un acord privind creşterile salariale şi au decis să semneze contractul colectiv de muncă. Administraţia Dacia Piteşti a contestat în instanţă legalitatea grevei generale declanşată de muncitori în 24 martie, depunînd în acest sens o plîngere la Tribunalul Agreş. Tribunalul Argeş a decis că greva generală a sindicatului de la Dacia Automobile este legală şi a dispus ca adminstraţia să plătească 1.500 de lei cheltuieli de judecată.