x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Vaccinul împotriva SIDA, la un pas de realizare

Vaccinul împotriva SIDA, la un pas de realizare

15 Iul 2010   •   00:00
Vaccinul împotriva SIDA, la un pas de realizare

După aproape 20 de ani de încercări şi eşecuri, obiectivul obţinerii unui vaccin eficient împotriva virusului HIV este din ce în ce mai aproape, în urma unor noi descoperiri în domeniu, susţine virusologul Anthony Fauci, conducătorul Institului american pentru alergii şi maladii infecţioase.



"Cred că putem în sfârşit susţine că au fost făcuţi nişte paşi importanţi în direcţia obţinerii unui vaccin" împotriva virusului HIV, a declarat el, amintind recenta descoperire a doi puternici anticorpi care vor juca un rol important în lupta împotriva SIDA.

Până recent, nu numai că eforturile pentru obţinerea unui vaccin au fost fără succes, dar "nu aveam nici măcar un singur indiciu că ne aflam pe drumul cel bun", a mai precizat expertul american ce va participa săptămâna viitoare, la Viena, la cea de-a 18-a Conferinţă internaţională pentru combaterea HIV/SIDA.

Totul a început să se schimbe în bine odată cu rezultatele unui test clinic al unui vaccin experimental, folosit în Thailanda, în 2009, pe un număr de 16.000 de voluntari. Aceste rezultate au indicat un efect pozitiv, deşi modest, în lupta împotriva virusului HIV.

Deşi nu foarte eficient, "acest vaccin a reprezentat un important pas înainte conceptual, care ne-a arătat că este posibil" să producem un vaccin capabil să blocheze virusul HIV, mai susţine Dr. Fauci, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Rezultatele încurajatoare obţinute de vaccinul thailandez sunt însoţite de rezultatele unui studiu publicat în numărul de săptămâna trecută al revistei Science. Acest studiu prezenta identificarea a doi anticorpi la o persoană infectată cu HIV, anticorpi care, împreună, au blocat în condiţii de laborator proliferarea a peste 90% din tulpinile de HIV cunoscute.

"Această descoperire ne-a permis să izolăm partea stabilă a virusului HIV, pe care o putem folosi ca bază pentru un viitor vaccin, pentru că ştim că aceşti doi anticorpi se ataşează mereu de ea, blocând proliferarea virusului", explică el.

"Următoarea etapă constă în injectarea unui vaccin preparat pornind de la această parte stabilă a HIV pentru a încerca să obţinem un răspuns imunitar împotriva infecţiei", a mai adăugat el.

×
Subiecte în articol: lumea