x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Valentin Ceauşescu a depus motivele de apel în dosarul tablourilor

Valentin Ceauşescu a depus motivele de apel în dosarul tablourilor

de Nicoleta Craciun    |    16 Ian 2008   •   00:00

Avocaţii lui Valentin Ceauşescu au depus, miercuri, la Curtea de Apel Bucuresti (CAB), motivele apelului în procesul în care el cere Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR) restituirea celor cinci tablouri confiscate de procurori după Revoluţia din decembrie 1989.

Avocaţii lui Valentin Ceauşescu au depus, miercuri, la Curtea de Apel Bucuresti (CAB), motivele apelului în procesul în care el cere Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR) restituirea celor cinci tablouri confiscate de procurori după Revoluţia din decembrie 1989.
Avocaţii fiului fostului preşedinte comunist, Nicolae Ceauşescu, au mai înaintat magistraţilor CAB, tot miercuri, o întampinare la excepţia ridicată din oficiu şi admisă de Tribunalul Bucureşti, şi anume autoritatea lucrului judecat, pe baza căreia acţiunea lui Valentin Ceauşescu a fost respinsă. 
Următorul termen al procesului va avea loc pe 27 februarie, la Secţia Civila a CAB.

 

Pe 9 octombrie 2007, Tribunalul Bucureşti a respins acţiunea în instanţă introdusă de Valentin Ceauşescu, declarând că acest proces nu îşi avea rostul, de vreme ce el a avut caştig de cauză într-un alt dosar, soluţionat de o instanţă penală.
Fiul cel mare al lui Nicolae Ceauşescu a făcut apel, considerând că decizia Tribunalului Bucureşti nu este corectă.

În paralel, avocatul său, Radu Antal, a făcut demersuri la Parchetul General pentru restituirea bunurilor confiscate de procurori, însă nu a primit nici un răspuns.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât, printr-o decizie definitivă, că toate bunurile confiscate de procurori să-i fie restituite lui Valentin Ceauşescu, inclusiv cele cinci tablouri, însa MNAR refuză să o pună în aplicare.

La termenul anterior al procesului, din septembrie 2007, reprezentantul MNAR a declarat că tablourile au fost lăsate în custodia sa de Parchetul General şi nu de Valentin Ceauşescu şi că, în consecinţă, nu există un raport juridic între reclamant şi muzeu.

MNAR susţine că Parchetul General trebuia să ceară restituirea tablourilor.
Cele cinci tablouri revendicate de Valentin Ceauşescu sunt: “Natură statică - pere”, “Natură statică - doniţe”, de Alexandru Ciucurencu; “Balerină în repaus”, de Iosif Iser; “Natură statică - flori”, de Dumitru Ghiaţă; “Natură statică - vas cu flori”, de Nicolae Tonitza.

 

Citiţi ediţia speciala "Tablourile lui Valentin Ceauşescu" din 16 octombrie 2007

 

×
Subiecte în articol: magazin ceausescu valentin