10:41 • Premierul rus Vladimir Putin, primit la Paris ca un şef de stat, a cerut europenilor să îşi intensifice cooperarea economică cu ţara sa, dar s-a declarat neputincios în privinţa creşterii preţurilor la hidrocarburi, transmite AFP.
Premierul rus Vladimir Putin, primit la Paris ca un şef de stat, a cerut europenilor să îşi intensifice cooperarea economică cu ţara sa, dar s-a declarat neputincios în privinţa creşterii preţurilor la hidrocarburi, transmite AFP.
DESCHIDERE. Putin, care îşi păstrează un rol de prim-plan în Rusia şi după ce s-a retras de la Kremlin, a fost primit joi seară pentru un "dineu de lucru" de către preşedintele francez Nicolas Sarkozy, după o întîlnire prealabilă cu premierul Francois Fillon. "Vizita domnului Putin la Paris, la doar cîteva săptămîni după formarea noului Guvern rus, dovedeşte dorinţa ţărilor noastre de a întreţine un dialog regulat la cel mai înalt nivel", a afirmat Preşedinţia franceză. "Franţa va prelua preşedinţia Uniunii Europene şi sperăm că aceasta va permite progrese în negocierile pentru parteneriatul strategic" pe care statele membre au decis săptămîna aceasta să îl lanseze după doi ani de blocaje, a subliniat la rîndul său Putin, într-o conferinţă de presă comună cu Fillon. El a invitat companiile europene să investească în Rusia, inclusiv în sectorul energetic, citînd implicarea în februarie a grupului francez Total în giganticul proiect de exploatare Ştokman, din Marea Barents. Exprimîndu-şi regretul că materiile prime reprezintă o proporţie atît de mare în schimburile comerciale Rusia-UE, Putin şi-a exprimat dorinţa dezvoltării de proiecte în domeniul tehnologiilor înalte precum cea "spaţială, aeronautică, automobilistică", unde succesele grupurilor franceze trebuie să "deschidă drumul" altor companii. "Franţa este deschisă proiectelor ruse", a răspuns Fillon, exprimîndu-şi însă regretul pentru absenţa unui "cadru juridic" în care să se dezvolte această cooperare, absenţă pe care ar trebui să o soluţioneze parteneriatul Rusia-UE. Problema energetică este "în centrul acestui parteneriat", a subliniat Fillon, apreciind că "securitatea energetică a Europei înseamnă, mai întîi, relaţii mai bune cu Rusia".
ROL CHEIE. Întrebat despre posobilitatea unei cooperări pentru a limita creşterea cursului petrolului, premierul rus a răspuns că "nu Rusia fixează preţurile petrolului, ci piaţa. Dacă Rusia ar putea fixa preţul petrolului, cred că am putea să ne punem de acord. Dar din nefericire, nu este cazul. Nu încă". Franţa a anunţat marţi că va solicita o acţiune coordonată a ţărilor membre G7 pentru a obţine o creştere a producţiei, ceea ce Rusia, al doilea producător din lume, se străduieşte să facă. În privinţa drepturilor omului, premierul francez a subliniat că Parisul "nu dă lecţii nimănui". "Ceea ce contează este că în Rusia există o dinamică a progresului", a declarat el, negînd orice schimbare de poziţie a Franţei în această privinţă. Exprimîndu-se asupra aceluiaşi subiect, Putin a estimat că "temerile cu privire la situaţia drepturilor omului în Rusia sunt exagerate" şi constituie "un instrument de presiune". El a vorbit despre "situaţia din închisorile franceze", unde există "numeroase probleme". Într-un memorandum adresat miercuri noului preşedinte rus Dmitri Medevedev, Amnesty International a criticat încălcările continue ale drepturilor omului în Rusia. Putin, care îşi continuă şi vineri vizita la Paris, urmează să aibă întîlniri cu scriitorul de origine rusă Maurice Druon şi cu fostul preşedinte Jacques Chirac.