x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Zeci de mumii, "în vârstă" de 4.000 de ani, descoperite în apropierea unei oaze

Zeci de mumii, "în vârstă" de 4.000 de ani, descoperite în apropierea unei oaze

27 Apr 2009   •   00:00
Zeci de mumii, "în vârstă" de 4.000 de ani, descoperite în apropierea unei oaze

Descoperire remarcabilă în lumea arheologiei. Câteva zeci de mumii, multe dintre ele foarte bine conservate, au fost găsite în apropierea unei oaze, la sud de capitala egipteană Cairo, scrie antena3.ro.

Arheologii au scos la lumină zeci de sicrie din lemn pictat, datând de acum 4.000 de ani. În jur de 30 dintre mumiile dezgropate erau într-o stare de conservare foarte bună.

"Am descoperit 53 de morminte din piatră. Ele conţin sicrie din lemn, iar în interiorul lor am găsit mumii pictate în culori vii", a declarat un arheolog.

Aceasta este prima astfel de descoperire făcută în apropierea piramidei Lahun, mai puţin cunoscută publicului.

Unele dintre mumiile dezgropate au gravate pe ele rugăciuni. Experţii spun că acestea aveau rolul să înlesnească drumul sufletului către lumea de dincolo.

Şeful echipei arheologice care a făcut descoperirea spune că acum oamenii vor putea înţelege mai bine ritualurile funerare din Egiptul antic: "Importanţa acestei descoperiri constă în aceea că ne va oferi o imagine clară în legătură cu obiceiurile de înmormântare ale egiptenilor din acele vremuri".

Îngropate alături de mumii, au fost găsite diverse obiecte despre care se credea că îl vor însoţi pe decedat pe lumea cealaltă.

Arheologii speră să înceapă în curând căutarea mormântului Cleopatrei şi al iubitului ei Marc Antoniu. Se crede că cei doi au fost îngropaţi împreună, undeva pe coasta de nord a Egiptului. (V.A.)

×
Subiecte în articol: lumea