x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ambasada SUA premiază inventatorii români - Românii nu dau doi bani pe inventatorii lor

Ambasada SUA premiază inventatorii români - Românii nu dau doi bani pe inventatorii lor

de Diana Scarlat    |    12 Dec 2015   •   09:37
Ambasada SUA premiază inventatorii români - Românii nu dau doi bani pe inventatorii lor
Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a lansat competiţia „Inovaţie Globală prin Ştiinţă şi Tehnologie (GIST), Idei în Tehnologie (Tech-I) 2016”. La competiţie pot participa inventatori şi inovatori tineri, cu spirit antreprenorial, având vârste între 18 şi 40 de ani.
GIST Tech-I este o competiţie anuală dedicată antreprenorilor din domeniul ştiinţei şi tehnologiei. Câştigătorii vor fi invitaţi să-şi prezinte proiectele înscrise în competiţie la Summitul Global al Antreprenoriatului (GES) de la Silicon Valley, din California.
 
Se aşteaptă proiecte de la inovatori şi antreprenori cu o idee sau cu un startup care abordează inovaţia în domeniul ştiinţei şi tehnologiei, în sectoare precum mediul, conservarea resurselor, apa, agricultura, energia, sănătatea sau cercetarea spaţiului. Propunerile pot fi trimise pentru a intra în concurs până pe 15 ianuarie.
 
Juriul din SUA va selecta 30 de concurenţi din întreaga lume, care vor fi premiaţicu o călătorie la Silicon Valley, unde vor avea şansa de a participa la GES. Acolo îşi vor putea prezenta ideile şi vor participa la sesiuni de pregătire intensivă.
 
«Câştigătorii GIST Tech-I care vor fi selectaţi de experţi în cadrul GES, primesc, în plus, premii, mentorat individual şi acces suplimentar la cursuri de pregătire. Câştigători ai ediţiilor anterioare au beneficiat şi de finanţare pentru proiectele lor şi de şansa de a-şi extinde afacerea la nivel global», se precizează într-un comunicat al ambasadei SUA la Bucureşti.
Detaliile cu privire la condiţiile de înscriere, pe http://www.gistnetwork.org/tech-i.
 
Românii nu-şi cunosc inventatorii
 
În timp ce americanii caută invenţii în toată lumea şi se aşteaptă la rezultate excepţionale de la ai noştri, tinerii geniali din România se zbat să fie măcar observaţi de conaţionali, fie că vorbim despre publicul larg, fie de autorităţi. inventatorul Stelian Răzvan Iordache a scos pe piaţa din România mai multe prototipuri în ultimii ani, dar nici măcar clienţii mall-ului în care sunt expuse aceste invenţii, pe post de locuri de divertisment, nu ştiu ce comoară au de fapt la dispoziţie. Stelian a inventat mai întâi simulatoare auto, apoi un roller coaster virtual care dă senzaţii tari şi ar putea fi folosit pentru antrenamente, dacă cineva dintr-un minister ar fi intetresat. Aşa s-a născut brandul Romotion Simulator, pe care Stelian l-a creat împreună cu fratele său, Gabriel Iordache, şi vărul lor, Stanciu Nicolae. Era nevoie de trei specialişti, fiecare în câte un domeniu, pentru a reuşi un startup în România.
 
Dar nici românii de rând, nici autorităţile care ar putea profita din plin de invenţiile acestea, nu ştiu că cea mai nouă creaţie a lui Stelian, un simulator de zbor performant, a fost expus chiar la începutul acestei săptămâni la Bucureşti, la Afi Palace Cotroceni, pentru a-i distra pe clienţii mall-ului. “Este un simulator de zbor cu 4 grade de libertate, cu o mişcare de rotaţie de 360 de grade. Este dotat cu 4 monitoare de 106 cm, sistem audio 5.1 şi comenzi de top, din gama gaming (replica avion A-10). Pe parte de software, este instatat un simulator aviatic militar pe care poţi învăţa să zbori cu avioane şi elicoptere cu o simulare avansată”, explică inventatorul român.
    

×