Atacama Large Millimeter Array (ALMA) este un ansamblu de 66 de telescoape de mare putere, fiecare cu un diametru de 12 metri, interconectate, care oferă astronomilor un instrument cu o putere fără precedent în tentativa acestora de a înţelege modul în care au luat naştere galaxiile, stelele şi planetele din sistemul nostru solar, dar şi de a căuta viaţa extraterestră.
Reteaua de antene, raspandite pe o suprafata egală cu cea a două terenuri de fotbal, produce imagini detaliate şi de o claritate absolută. Comparativ, pentru a obţine aceeaţi rezoluţie, un telescop obişnuit ar trebui să aibă instalată o oglindă cu un diametru de 16 kilometri!
ALMA, construit în munţii Anzi din Chile, la peste 4.500 de metri altitudine, le-a oferit astronomilor cadre care au înregistrat un fenomen extrem de spectaculos.
Este vorba despre o ciudată spirală, un nor molecular din jurul stelei gigante roşii R Sculptoris, aflată la 780 de ani lumină distanţă de Terra.
Această stea îşi trăieşte ultimele clipe de viaţă şi temperatura ei creşte, scrie Daily Mail. Astronomii ştiau că asemenea stele emit materie în spaţiu, însa au fost uimiţi să afle că este vorba despre o cantitate mult mai mare de materie decât estimau.
"Este pentru prima dată când vedem clar o asemenea stea şi spirală de materie care iese din ea", a spus profesorul Matthias Maercker, de la Universitatea din Bonn, Germania.