x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Astronomii rusi au vazut pe Soare o protuberanta URIASA!

Astronomii rusi au vazut pe Soare o protuberanta URIASA!

24 Noi 2017   •   15:51
Astronomii rusi au vazut pe Soare o protuberanta URIASA!

Una dintre cele mai mari protuberante din ultimii ani s-a format pe Soare, au anuntat specialistii Laboratorului de astronomie a Soarelui din cadrul Academiei de stiinte a Rusiei.

 

"Aproape in centrul discului solar s-a instalat acum una dintre cele mai frumoase si mai mari (aproape 500.000 de kilometri) 'fibre' intunecate observate in ultimii ani, si care este si cea mai mare protuberanta. Cu toate ca, de regula, protuberantele sunt asociate cu emisii de substante, nu toti stiu ca etapa cand protuberanta se desprinde de Soare este doar faza finala a unei vieti mult mai indelungate. Stadiu precedat de o etapa care poate dura si cateva saptamani, cand substanta densa si rece se incinge treptat in coroana Soarelui pana cand nu atinge acea masa care-i distruge echilibrul si este aruncata in spatiul inconjurator", se arata intr-un comunicat al Laboratorului mai sus mentionat.

Protuberanta care se observa acum acumuleaza masa, iar probabilitatea desprinderii ei de Soare nu este inca foarte ridicata, de numai 10%, potrivit estimarilor. "Daca se va intampla, totusi, vom asista la una dintre cele mai captivante privelisti ... si, cu siguranta, in urmatoarele doua-trei zile, la o inrautatire a situatiei geomagnetice", au adaugat expertii rusi.

×
Subiecte în articol: soare protuberanta activitate solara