Un american de 61 de ani din statul Texas a ajuns recent la camera de gardă cu o alcoolemie de 0,37 mg/l spunând, însă, că nu băuse nicio picătură de alcool.
Afirmaţia acestuia a fost privită cu scepticism, mai ales pentru că bărbatul are o instalaţie de fabricat bere la el acasă, însă americanul a insistat că se îmbată fără să bea nimic, cerând ajutorul medicilor pentru a elucida problema.
Cazul a fost preluat de doctorul Justin McCarthy şi decanul colegiului de asistente medicale Panola, Barbara Cordell. Texanul a fost izolat într-un salon medical timp de 24 de ore, primind doar mâncare, nu şi alcool. Când a fost testat din nou, acesta avea o alcoolemie de 0,12 mg/l.
După investigaţii medicale, medicul şi asistenta au descoperit că bărbatul avea o acumulare de drojdie de bere în intestin (Saccharomyces cerevisiae). Când acesta mânca alimente bogate în carbohidraţi - covrigi, paste, sucuri acidulate - zahărul din mâncare era fermentat de drojdia din intestin, producându-se aclool etilic.
Acumularea de drojdie de bere în intestin se poate produce atunci când o persoană a urmat un tratament cu antibiotice. Distrugerea bacteriilor intestinale lasă loc drojdiei de bere (Saccharomyces cerevisiae este o ciupercă parazită).
În cazul texanului, faptul că avea o instalaţie de făcut bere în casă însemna că avea şi cantităţi suficiente de drojdie de bere în preajmă pentru a fi parazitat.
Cordell şi McCarthy şi-au publicat observaţiile despre pacient în revista de specialitate International Journal of Clinical Medicine.
Texanul a primit un tratament pentru îndepărtarea drojdiei din intestine, fiind sfătuit să ţină şi o dietă cu puţini carbohidraţi pentru a evita situaţia îmbătării de la alimente.