x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Băutura "se urcă la cap" foarte repede

Băutura "se urcă la cap" foarte repede

de Radu Popa    |    03 Iul 2009   •   00:00
Băutura "se urcă la cap" foarte repede
Sursa foto: /iStock

Membrii unui grup compus din opt bărbaţi şi şap­te femei au consumat alcool cu ajutorul unui pai, în "scopuri pur ştiinţifice". Ei au fost monitorizaţi cu ajutorul unui dispozitiv RMN pentru a depista modificările intervenite la nivel cerebral. Cer­cetătorii germani au constatat că băutura "li s-a urcat la cap" subiecţilor, la modul propriu, într-un interval de timp foarte scurt.



În numai 6 minute, după ce au consumat o canti­tate de al­cool echi­va­lentă cu cea con­ţi­nu­tă de trei beri, concentraţia alco­o­lului în sânge a crescut de la 0,05% la 0,06%, atin­gând o valoare ce poate a­fec­ta capacitatea de a conduce un automobil, din cauza modifi­cărilor in­tervenite la nivelul celulelor nervoase.

Brusc, creierul a început să consume zahărul din alcool în loc să folosească glucoza, alimentul de bază al respectivului organ. Cercetătorul Armin Biller, de la Universitatea Heidelberg, susţine că studiul dovedeşte că, după ingerarea unei cantităţi de alcool, creierul poate folosi o formă de energie alternativă. Concentraţia anumitor substanţe, precum creatina (ce influenţează energia metabolismului), cu rol protector pentru celulele cerebrale, scade o dată cu creşterea concentraţiei de alcool.

De asemenea, concentraţia colinei, element component al membranei celulare, a scăzut. Procesul respectiv demonstrează, potrivit lui Biller, că alcoolul declanşează modificări în structura membranei celulare.

Savantul este de părere că pot exista şi mai multe efecte pe termen lung care urmează a fi analizate. Omul de ştiinţă crede că modificările intervenite în metabolismul cerebral după un consum moderat de alcool de persoane sănătoase sunt complet reversibile. Cercetătorii sunt de părere că abilitatea celulelor cerebrale de a se reface scade sau dispare dacă consumul de alcool creşte. Ei cred că efectele depistate în cadrul studiului pot determina apariţia unor afecţiuni cerebrale caracteristice alcoolicilor.

×
Subiecte în articol: mistere ştiinţă