x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Canicula destabilizează

Canicula destabilizează

de Anca Aldea    |    31 Iul 2010   •   00:00
Canicula destabilizează
Sursa foto: Alessandro Bianchi/Reuters

În fiecare vară, canicula ne dă mari bătăi de cap. A dat atât de mari bătăi de cap în Federaţia Rusă, încât un cercetător militar a anunţat, cu surle şi trâmbiţe, că ţara sa este victima unor atacuri cu arme climatice, mânuite cu dibăcie de Armata americană. Expertul vorbeşte, pe larg, despre unele tehnologii moderne care permit inducerea fenomenelor naturale.

Mai în glumă, mai în serios, cercetătorii niponi au stabilit că anul acesta canicula a făcut în Japonia mai multe victime decât cutremurele. Agenţia japoneză pentru Gestionarea Incendiilor şi a Catastrofelor a anunţat la începutul acestei săptămâni că 15.000 de persoane au ajuns la spital şi câteva zeci au murit din cauza temperaturilor foarte ridicate înregistrate în ultimele săptămâni în majoritatea regiunilor de pe insulă. Numărul deceselor din acest an este anormal de mare în Japonia (în comparaţie cu cei 47 de morţi înregistraţi în iulie şi august 2008 şi cei 16 morţi din vara lui 2009).

Şi ruşii suferă de caniculă, iulie putând deveni cea mai caldă şi mai secetoasă lună din ultimii 50 de ani. Recordul de căldură stabilit în 1920 a fost depăşit în mai multe oraşe ale federaţiei. La Moscova, temperaturile au ajuns la 37,2 grade Celsius. La Sankt-Petersburg, căldura a fost atât de puternică, încât a fisurat un turn din sticlă şi inox, înalt de 18 metri înălţime, pe care locuitorii metropolei l-au primit în dar de la francezi. Turnul Păcii a fost în cele din urmă demontat, pentru a nu pune în pericol trecătorii, spun autorităţile ruse.

Exasperat de temperaturile neobişnuit de mari, un fost meteorolog militar rus spune că ţara sa este folosită drept ţintă pentru o armă misterioasă construită de americani cu scopul de a influenţa clima. Potrivit agenţiei Novîi Region, citată de Agerpres, expertul Nikolai Karavaev vorbeşte despre existenţa unui document secret al forţelor aeriene americane intitulat "Condiţiile meteo ca factor de creştere a puterii: subordonarea vremii până în 2050". Documentul cuprinde informaţii cu privire la posibilităţile de schimbare a climei şi a condiţiilor meteo în scopuri militare. Altfel cum se explică - se întreabă Karavaev - că la Moscova sunt 35°C-36°C şi la Berlin 18°C, la Varşovia 25°C, iar la Viena 20°C?

În al doilea rând, canicula instalată de mai multe săptămâni în partea europeană a Rusiei ar fi fost provocată de un puternic anticiclon, care "împinge aerul încins dinspre Marea Mediterană şi Asia Centrală". Niciodată până acum Rusia nu s-a mai confruntat cu un astfel de anticiclon, spune expertul. El sugerează că arma secretă a americanilor s-ar putea afla pe nava spaţială fără pilot X-37b, iar toate datele referitoare la această misiune ar fi strânse la staţia Haarp din Alaska.

×
Subiecte în articol: zoom