x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Controverse - Luati mainile de pe Pluto#33;

Controverse - Luati mainile de pe Pluto#33;

de Anca Scarlat    |    10 Sep 2006   •   00:00
Controverse - Luati mainile de pe Pluto#33;

O planeta quot;"concediataquot;" recent din sistemul solar a starnit revolta uno-ra. Se poate vorbi despre quot;"politi-cally correctnessquot;" si printre aste-roizi.

O planeta quot;"concediataquot;" recent din sistemul solar a starnit revolta unora. Se poate vorbi despre quot;"politically correctnessquot;" si printre asteroizi.

Au fost respectate drepturile planetei Pluto#63; Face parte aceasta dintr-o comunitate defavorizata a astrilor mici care au de suferit din cauza celor mari si puternici#63; Ar trebui sa se dea o lege speciala care sa apere corpurile ceresti de declasari si pierderea reputatiei#63; Cam acestea ar fi intrebarile care s-ar putea pune in urma microscandalului - mare pentru unii - pe tema noului sistem solar cu numai opt planete. Micutul Pluto a fost dat afara din sistem#33; In jurul Soarelui se rotesc doar opt planete: Mercur, Venus, Terra, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun. In afara acestora au fost identificate alte trei corpuri ceresti care au primit denumirea de planete pitice: 1 Ceres, Pluto si 2003 UB313. De la ultimul a pornit dezbaterea aprinsa pe tema statutului de planeta a lui Pluto, aproape de doua ori mai mica. 2003 UB313, observata prima oara in 2003, de astronomul Samuel Oschin, cu telescopul de la Mount Palomar din California, putea deveni a zecea planeta a sistemului solar.

PLUTO. Cele mai bune imagini luate cu telescopul Hubble NASA

DECLASARE. Pluto a devenit prototipul altei clase de obiecte din sistemul solar: quot;"Planete piticequot;". Se rotesc in jurul Soarelui, sunt rotunde, dar se afla intr-o regiune in care mai exista si alte obiecte. Pluto, din centura lui Kuiper, devine o planeta pitica, asemenea asteroidului 1 Ceres, din centura principala de asteroizi.

quot;"S-a facut dreptate in sistemul solarquot;", spune Adrian Sonka, muzeograf la Observatorul Astronomic quot;"Amiral Vasile Urseanuquot;" al municipiului Bucuresti. quot;"Pluto nu a fost niciodata planeta. A avut acest statut pentru ca s-a cautat multi ani si s-a gasit greu. Ulterior, astronomii si-au dat seama ca era mai mic decat Luna si nu are caracteristicile unei planetequot;", explica specialistul.

Noua definitie

SATELITI. Corpuri in jurul lui Pluto
Asteroidul Ceres, asteroidul de gheata 2003 UB313 si satelitul lui Pluto, Charon, ar fi intrat in categoria planetelor, iar sistemul solar ar fi putut avea 12 planete. Dupa doi ani de dezbateri a fost stabilita diferenta dintre planete si corpurile mici din sistemul solar. In perioada 14-25 august, astronomi din toate tarile s-au intalnit la Praga, pentru a vota noua definitie a planetelor. S-a votat la 24 august a.c.: quot;"O planeta este un corp ceresc mare care orbiteaza in jurul Soarelui, are forma rotunda si a eliberat vecinatatea orbitei sale de corpuri miciquot;".
×
Subiecte în articol: stiinta si tehnica pluto