În luna septemebrie a anului trecut, medic virusolog de la spitalul "Dr. Soliman Fakeeh" din Jeddah, Arabia Saudită, a fost concediat după ce a raportat că a descoperit o formă rară şi nemaiîntâlnită a virusului "coronavirus" la un bărbat în vârstă de 60 de ani, bolnav de pneumonie, scrie The Guardian.
Acum, după ce jumătate din pacienţii infectaţi au murit, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tras un semnal de alarmă, iar oamenii de ştiinţă se pregătesc pentru ce e mai rău.
La jumătatea lunii iunie 2012, Ali Mohamed Zaki, un medic virusolog de la spitalul "Dr Soliman Fakeeh" din Jeddah, Arabia Saudită, a primit un telefon de la un coleg îngrijorat de starea unui pacient. Bărbatul în vârstă de 60 de ani fusese internat cu pneumonie severă, iar medicul vroia ca Zaki să identifice virusul. După mai multe analize, Ali Mohamed Zaki, a ajuns la concluzia că pacientul era infectat cu o formă rară şi nemaiîntâlnită a virusului "coronavirus". Pentru a-i alerta pe oamenii de ştiinţă, medicul a postat un mesaj pe site-ul proMED, un sistem de comunicare rapidă pe internet a informaţiilor privind bolile infecţioase.
Descoperirea făcută de Zaki l-a costat scump. Spitalul din Arabia Saudita i-a terminat contractul la presiunea Ministrului saudit al Sănătăţii, aşa că medicul s-a întors în Egipt.
Pacientul de 60 de ani a murit la 11 zile de la internare. Pneumonia s-a înrăutăţit, iar rinichii şi alte organe au început să cedeze în ciuda medicamentelor administrate.
Vara trecut, pacientul din Jeddah era un caz singular, însă de când noua formă de virus a intrat în atenţie, în septembrie 2012, alte 15 cazuri au fost identificate, iar jumătate dintre pacienţi au murit. Ultima persoană decedată din această cauză a fost confirmată săptămâna trecută, în Arabia Saudită.
Miercuri, 14 martie, virusul a fost diagnosticat la un locuitor din Marea Britanie, în familia unui pacient tratat de aceeaşi maladie, sugerând transmiterea de la om la om.
Desi numarul bolnavilor nu a fost alarmant de mare, apariţia noilor cazuri indică faptul că boala s-a răspândit în rândul pacienţilor.
"Nu ştim încă dacă acest virus are puterea sa declanseze o epidemie. Credem ca vedem doar varful aisbergului, insa nu stim unde este sau cat de mare e aisbergul" a declarat Ron Fouchier, un specialist de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam.
Marea ingrijorare a medicilor este ca virusul actual poate suferi mutatii si se poate adapta la o raspandire mai usoara.
Nimeni nu stie inca de unde a aparut aceasta forma de coronavirus. Exista o suspiciune ca acesta a ajuns la om prin muscatura unui liliac. Si virusul SARS a fost depistat la lilieci, desi a ajuns la oameni de la zibetele infectate. Cercetatorii de la Columbia University studiaza liliecii din Arabia Saudita, din zona unde a aparut primul caz. Insa, multi oameni de stiinta suspecteaza faptul ca un animal intermediar a dus virusul de la lilieci la oameni.
Coronavirusul face parte dintr-o larga familie ce include virusuri care provoaca simple raceli, dar si SARS, care a provocat o epidemie de "pneumonie atipica" la originea a 800 de morti in lume in 2003.
Mai multe amanunte pe www.3dots.ro