x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Culorile preferate trădează starea psihică

Culorile preferate trădează starea psihică

de Radu Popa    |    19 Feb 2010   •   00:00
Culorile preferate trădează starea psihică
Sursa foto: /iStock Photo

Starea dvs. vă îndeamnă să alegeţi o culoare "cenuşie"? Sau o nuanţă "albastră schimbătoare"? Sau roşie, sau verde, dacă vă măcină gelozia? Potrivit cercetătorilor britanici din Manchester, folosirea culorilor de oameni pentru a descrie starea lor psihică la un moment dat se poate dovedi mult mai utilă decât se estima până acum.



UTILITATEA CULORILOR. În urma unui recent studiu, specialiştii au constatat că persoanele care suferă de depresie sau anxietate se simt tentate să aleagă culoarea gri, în timp ce indivizii fericiţi preferă galbenul. Rezultatele i-ar putea ajuta pe medici să descifreze afecţiunile de natură psihică ale copiilor sau adulţilor care au dificultăţi în comunicarea verbală cu semenii lor. Savanţii sunt de părere că, în afară de folosirea limbajului, preferinţele pentru anumite culori în funcţie de starea psihică pot contribui substanţial la evaluarea anxietăţii sau depresiei. Analizarea stării unui bolnav în funcţie de culorile preferate la un moment dat poate fi mult mai utilă decât clasicele întrebări din timpul consultaţiilor. Potrivit lui Peter Whorwell, gastroenterolog la Spitalul Universităţii South Manchester, până acum, culorile au fost deseori folosite, mai mult în mod metaforic, pentru a descrie starea unui bolnav. Nimeni nu s-a gândit să efectueze cercetări aprofundate referitoare la legătura dintre culorile preferate şi starea de sănătate a unei persoane.  Whorwell şi colegii săi au ales opt culori (roşu, portocaliu, verde, violet, albastru, galben, roz şi maro), separând fiecare dintre acestea în patru nuanţe diferite. Ulterior, cercetătorii au adăugat alb, negru şi patru nuanţe de gri, obţinând, în final, 38 de variante de culori. Oamenii de ştiinţă au decis să aranjeze culorile sub forma unei roţi.

"ROATA PSIHICULUI". Savanţii au ales 105 persoane adulte sănătoase, 110 care sufereau de anxietate şi 108 depresivi şi le-au expediat, prin e-mail, imaginea roţii colorate. Fiecare subiect a fost rugat să-şi aleagă culoarea preferată, precum şi  cea mai  detestată. În cele din urmă, participanţilor la experiment li s-a cerut să aleagă o culoare pentru a descrie starea lor zilnică timp de câteva luni. Concomitent, membrilor unui alt grup de 204 voluntari sănătoşi li s-a cerut să clasifice culorile în trei categorii: pozitive, negative sau neutre. Indiferent dacă subiecţii erau depresivi, sufereau de anxietate sau erau perfect sănătoşi, ei au preferat albastrul şi galbenul.  Nuanţa albastru 28 de pe roată a fost preferată de oamenii sănătoşi, în timp ce albastru 27 (puţin mai închisă decât 28) a fost aleasă de cei care sufereau de anxietate şi depresie. Nuanţa galben 14 s-a dovedit a fi cea mai uşor de perceput. Referitor la corelarea unei anumite culori cu starea lor generală, părerile reprezentanţilor diferitelor grupuri nu coincideau. Doar 39% din persoanele sănătoase asociau starea proprie unei culori. Iar printre acestea nuanţa galben 14 era cea mai populară, cu circa 20% din voturi. Circa 30% dintre cei care sufereau de anxietate au ales o nuanţă de gri,  preferată şi de peste 50% dintre subiecţii depresivi. Pe de altă parte, voluntarii sănătoşi au caracterizat propria stare prin alegerea unei nuanţe de gri în proporţie de 10%.  

IMPORTANŢA NUANŢELOR. Cercetătorii au descoperit că, în cazul asocierii culorilor cu starea psihică, nuanţele joacă un rol important. Cercetătorii susţin că nuanţa albastru deschis nu poate fi asociată unei stări generale proaste, dar nuanţa albastru închis, da. Whorwell susţine că rolul nuanţelor e mult mai important decât al culorilor de bază. El speră ca alegerea culorilor de către bolnavi să ilustreze starea lor de sănătate şi felul în care ei  ar putea reacţiona faţă de anumite metode de tratament, precum hipnoza. Deoarece oamenii se simt, de obicei, jenaţi la descrierea simptomelor provocate de afecţiunile gastrointestinale, metodele de diagnostic nonverbale sunt preferate dialogului pentru culegerea informaţiilor medicale necesare. Specialistul britanic susţine că, în urma efectuăriii unor cercetări suplimentare, "Roata culorilor" ar putea fi utilizată cu succes şi în alte domenii medicale, de la pediatrie şi până la chirurgie. Acum, instrumentul există şi specialiştii se pot juca cu el pentru a descoperi noi aplicaţii.

×
Subiecte în articol: stiinta