Un grup de oameni de ştiinţă de la Southwest Research Institute, din statul american Texas, a creat un model care permite analizarea primelor momente - confuze încă - ale formării Terrei, în pline erupţii vulcanice şi ploi de asteroizi, scrie revista 'Nature'.
Condusă de Simone Marchi, echipa a dovedit să suprafaţa terestră a fost modificată de impactul şi efectele acelei prime perioade, ceea ce ar explica faptul că nu s-au găsit roci de atunci, relatează EFE, pe baza articolului menţionat.
Citește și Noile profeții ale lui Nostradamus. Ce spun desenele din „Cartea pierdută”?
Pământul s-a format în era geologică numită Hadean, care a început acum aproximativ 4,567 miliarde de ani şi s-a încheiat acum 3,8 miliarde de ani, când se consideră că a început era Arhaică. Majoritatea celor mai vechi roci descoperite sunt de acum 3,8 miliarde de ani.
Conform cercetătorilor, în urmă cu 4,5 miliarde de ani, Pământul şi Luna ar fi fost constant bombardate de asteroizi, aşa cum arată craterele lunare. Timpul şi intensitatea acestor impacturi cu asteroizi, precum şi efectele lor asupra evoluţiei terestre sunt mai puţin cunoscute.
Cu ajutorul unui model, bazat pe studiul Lunii, echipa de specialişti americani a ajuns la concluzia că 'puternicele impacturi au dus la transformarea scoarţei terestre, descoperire care ar putea contribui la explicarea lipsei rocilor terestre din Hadean, precum şi la modul de răspândire a zirconului', cel mai vechi mineral cunoscut de pe Pământ. Zirconul este cel mai vechi mineral cunoscut de om şi, totodată, cel mai frecvent mineral din scoarţa Pământului. El se formează ca produs primar în procesul de cristalizare din rocile magmatice, ca granit, şi în rocile bazice ca pegmatit sau sienit.
Se crede că sistemul solar s-a format în urmă cu peste 4,5 miliarde de ani, în interiorul unui mare nor de gaze şi praf, Terra constituindu-se atunci când o parte din această materie s-a solidificat. După aceea s-a format scoarţa terestră, care, după cum au constatat experţii, a suferit multe modificări ca urmare a numeroase erupţii vulcanice şi a altor fenomene.