x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ecologiştii critică reîmpăduririle

Ecologiştii critică reîmpăduririle

de Anca Aldea    |    13 Mar 2008   •   00:00

Deşi a investit bani buni pentru reîmpădurirea unor suprafeţe considerabile de teren – 600.000 de hectare –, Guvernul mexican conservator este criticat de activiştii de mediu, care îi reproşează lipsa de eficienţă şi de interes

Deşi a investit bani buni pentru reîmpădurirea unor suprafeţe considerabile de teren – 600.000 de hectare –, Guvernul mexican conservator este criticat de activiştii de mediu, care îi reproşează lipsa de eficienţă şi de interes. Executivul şi-a propus pentru anul în curs alocarea unui buget-record pentru reîmpădurire, respectiv 500 de milioane de dolari. Ecologiştii susţin însă că planul guvernamental de plantare a 280 de milioane de copaci – proiect sprijinit de Programul pentru Hrană şi Agricultură din cadrul ONU – este ireal. Mai ales că autorităţile nu au stabilit până în prezent mare parte din zonele care urmează să fie reîmpădurite.

 

Într-o ţară în care pădurile acoperă circa 56 de milioane de hectare, autorităţile sunt suspectate că încurajează, de fapt, defrişările. Héctor Magallón de la Greenpeace, filiala mexicană, spune că Executivul minte atunci când afirmă că anual cel mult 300.000 de hectare sunt defrişate. Cifra reală – spune Magallón – este de cel puţin două ori mai mare, iar calcule mate­matice simple pot demonstra că reîmpădurirea nu va compensa pierderea pădurilor, ci, din contră, va fi un eşec, mai ales că “doar un mic procent din puieţi va supra­vieţui”. Autorităţile se apără cum pot în faţa criticilor. Vicente Arriaga, coordonator guvernamental de proiecte de conservare şi restaurare, susţine că ecologiştii folosesc informaţii vechi de cel puţin 20 de ani în prezentarea “realităţii” din Mexic şi că cifrele oferite de ei nu sunt corecte.

×
Subiecte în articol: eco