Anuntata inca din luna martie de cercetatorii americani de la Universitatea Massachusetts, cu prilejul celei de-a 241-a reuniuni Nationale a American Chemical Society ce s-a desfasurat in Anaheim (California), frunza artificiala capabila de procesul fotosintezei are toate sansele sa devina realitate, scrie Science Daily. Sistemul conceput de oamenii de stiinta nu are nicidecum aspectul unei frunze naturale, ci este o celula solara din siliciu, care, plasata intr-un recipient umplut cu apa si expus la lumina solara, transforma aceasta lumina direct in energie.
Cantitatea de energie astfel obtinuta printr-un proces ce mimeaza fotosinteza, proces specific plantelor, poate fi stocata si folosita apoi intocmai ca energia electrica. Celula solara este facuta din siliciu si diferite materiale catalitice prinse pe cele doua fete ale celulei. Aceasta este expusa la soare, fara a fi conectata la vreun dispozitiv sau circuit pentru a functiona. Pur si simplu, acest dispozitiv mimeaza procesul de fotosinteza specific plantelor, prin simpla lui asezare in apa si expunere la lumina solara. Astfel expusa, frunza solara incepe in scurt timp sa produca bule de oxigen pe o fata si de hidrogen pe cealalta fata. Plasata intr-un dispozitiv prevazut cu un perete care separa cele doua fete, bulele de oxigen si cele de hidrogen pot fi 'captate' si stocate, fiind folosite apoi pentru producerea de electricitate. Bulele de oxigen si hidrogen puse intr-o pila de combustie se combina din nou in apa si produc electricitate, dupa cum a explicat profesorul Daniel Nocera, coordonatorul experimentului. 'Frunza artificiala practica este, de decenii intregi, ca un fel de «Sfantul Graal» al stiintei. Noi credem ca am gasit deja solutia.
Frunza artificiala este o promisiune speciala privind o sursa ieftina de electricitate pentru multe gospodarii ale oamenilor saraci, mai ales pentru cei din tarile in curs de dezvoltare. Scopul nostru este sa dotam fiecare casa cu propria sa uzina electrica', a explicat Nocera, adaugand ca primele obiective avute in vedere pentru aplicarea noii tehnologii ce urmeaza a fi dezvoltate pe scara larga sunt satele din India si Africa. Cercetatorul american a tinut sa precizeze ca acest concept al frunzei artificiale nu este o noutate si ca prima frunza de acest gen a fost proiectata in urma cu zece ani de specialistul John Turner, de la Laboratorul de energie regenerabila din Boulder, Colorado. Din pacate, desi dispozitivul lui Turner era foarte eficient in producerea fotosintezei, nu era la fel de practic pentru uzul pe scara larga, deoarece era constituit din metale rare si foarte scumpe si avea o durata de viata limitata, de maximum o zi.
In schimb, dispozitivul lui Nocera inlatura toate aceste inconveniente. Este alcatuit din materiale ieftine, accesibile (catalizatori de nichel si cobalt), functioneaza in conditii simple - poate fi folosit si un borcan de sticla umplut cu maximum 2 litri de apa - si este stabil, in studiile de laborator acesta functionand fara intrerupere pana la 45 de ore.