x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă În Asia, unele caracatiţe îşi procură singure arme şi adăposturi

În Asia, unele caracatiţe îşi procură singure arme şi adăposturi

de Anca Aldea    |    15 Dec 2009   •   00:00

Oamenii de ştiinţă australieni au descoperit caracatiţe care ştiu să folosească obiecte din mediul înconjurător ca pe nişte unelte pentru a-şi asigura tot confortul. Cercetătorii Julian Finn şi Mark Norman de la Muzeul Victoria din Melbourne au ţinut sub observaţie, în perioada 1998-2008, patru caracatiţe care trăiesc în apele indoneziene.

Ele au fost filmate în timp ce adunau de pe fundul apei mai multe jumătăţi de nuci de cocos, le goleau de conţinut şi îşi construiau căsuţe în care să se ascundă de eventuale pericole sau bărcuţe pentru joacă. Finn şi Norman au publicat recent rezultatele studiului efectuat timp de zece ani în Indonezia. Potrivit raportului apărut în revista de specialitate Current Biology, ineditul situaţiei nu constă în faptul că moluştele se ascund în coaja unor fructe găsite în apă ­ de altfel, este cunoscut faptul că aceste moluşte uriaşe folosesc obiecte străine fixe ca să se ascundă în sau sub ele.

Ineditul situaţiei constă în faptul că aceste caracatiţe au adunat coji de nuci de cocos, le-au îmbinat cu uşurinţă şi şi-au construit un culcuş sau, de ce nu, o armură perfectă. Este prima dată când cercetătorii descoperă că un animal nevertebrat poate folosi unelte. "Am mai văzut caracatiţe care se ascund în cochilii de scoici sau în coji de fructe, dar nu am văzut niciodată o caracatiţă care prinde o coajă şi o duce pe fundul apei. M-am abţinut ca să nu râd", îşi aminteşte profesorul de biologie Julian Finn.

"Caracatiţele au uimit întotdeauna lumea ştiinţifică, dată fiind inteligenţa lor. Ele au un simţ al vederii extrem de bine dezvoltat, dar şi un creier pe măsură. Aceste descoperiri arată că acest animal nevertebrat are tendinţe de comportament similare cu cele ale vertebratelor", a declarat, pentru Associated Press, Simon Robson, profesor asociat de biologie tropicală la Universitatea James Cook din Townsville, Australia. Potrivit agenţiei Reuters, în Noua Zeelandă a fost descoperită o caracatiţă care poate deschide dopuri de sticle pentru a-şi procura hrana din interiorul lor.

- Video 1
- Video 2

×
Subiecte în articol: natura