x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ. Schimbările climatice ar putea topi un sfert din gheaţa din Antarctica până în 2100

ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ. Schimbările climatice ar putea topi un sfert din gheaţa din Antarctica până în 2100

29 Iun 2017   •   11:45
 ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ. Schimbările climatice ar putea topi un sfert din gheaţa din Antarctica până în 2100

Schimbările climatice ar putea provoca topirea unui sfert din gheaţa din Antarctica până la sfârşitul secolului, cauzând schimbări majore asupra biodiversităţii acestui continent, informează joi EFE şi Science Daily citând un studiu recent. 

Zonele lipsite de gheaţă din Antarctica - unde sunt concentrate peste 99% din plantele şi animalele de pe acest continent - reprezintă în prezent 1% din suprafaţa sa. 

O cercetare efectuată de Australian Antarctic Division (AAD), prima de acest fel care studiază impactul schimbărilor climatice în zonele fără gheaţă din Antarctica, estimează că aceste regiuni se vor extinde şi vor ajunge să se unească. 

Aleks Terauds, cercetători în cadrul AAD a declarat că potrivit acestor estimări dispariţia gheţii până în 2100 va afecta circa 17.267 de kilometri pătraţi de teren, ceea ce reprezintă aproape 25% din suprafaţa acestui continent. 

''Această extindere va creea noi zone pentru speciile native dar ar putea provoca de asemenea răspândirea speciilor invazive şi, pe termen lung, extincţia speciilor indigene, mai puţin competitive'', a explicat Terauds într-un comunicat emis de AAD. 

Conform expertului, topirea gheţii afectează în principal Peninsula Antarctica şi coasta de est a continentului. 

Spre deosebire de studiile anterioare, axate pe reducerea suprafeţei calotei glaciare şi impactul acesteia asupra creşterii nivelului mărilor şi oceanelor, noua lucrare se concentrează asupra efectelor asupra biodiversităţii de pe continent, a precizat cercetătoarea Jasmine Lee din cadrul Şcolii de Ştiinţe Biologice al Universităţii din Queensland. 

Potrivit lui Lee, zonele actuale fără gheaţă variază între 1 kilometru pătrat, în cazul celor mai mici, şi mai multe mile, în cazul celor mari, acestea fiind regiuni importante pentru reproducerea animalelor, precum focile şi morsele, şi a păsărilor marine, însă au importanţă şi pentru alte specii endemice precum nevertebrate, ciuperci şi licheni. Unele dintre aceste specii sunt unice în lume, după cum a precizat Lee. 

Cercetarea, publicată miercuri în revista Nature, a fost prezentată Comitetului pentru Protecţia Mediului în cadrul întâlnirii consultative a Tratatului Antarctic din luna mai din China. 

Richard Fuller, profesor asociat la Universitatea din Queensland, a declarat că studiul oferă şansa la o mai bună înţelegere a impactului schimbărilor climatice asupra biodiversităţii din Antarctica şi ajută la acţiunile pentru protecţia mediului. 

''Putem utiliza modelele cu privire la extinderea zonelor fără gheaţă pentru a identifica regiunile care trebuie protejate sau pe cele în care trebuie sporită biosecuritatea'', a spus Fuller.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: incalzire globala antarctica