x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Lacul readus la viaţă in deşert

Lacul readus la viaţă in deşert

01 Noi 2007   •   00:00

Deşertului Alashan, situat in regiunea autonomă a Mongoliei Interioare.Oamenii locului şi specialişti din lumea-ntreagă au venit aici pentru a incerca să protejeze natura şi să conserve frumuseţea zonei

Impresionantele dune de nisip ale deşertului Badanjilin, minunatele chei săpate de vănt in oraşul Ulunbulaj, lacul cristalin de la Juyan, plopii veşnic verzi cu ramuri vioaie - toate acestea alcătuiesc peisaje fascinante ale deşertului Alashan, situat in regiunea autonomă a Mongoliei Interioare.

Oamenii locului şi specialişti din lumea-ntreagă au venit aici pentru a incerca să protejeze natura şi să conserve frumuseţea aceasta considerată de UNESCO drept unul dintre cele mai mari geoparcuri din lume.

CEL MAI.... In China, Alashan este cel mai mare parc geologic dintre cele 138 cu care se măndreşte această ţară. In lume, Geoparcul Naţional de la Alashan, care are o suprafaţă de 940 de kilometri pătraţi, se află pe locul al treilea in răndul parcurilor consacrate mediului deşertic.

Alashan cuprinde trei parcuri mari - Badanjilin (424 de kilometri pătraţi, cu dune largi şi foarte inalte), Tenggeli (347 de kilometri pătraţi, cu un lac de sare şi cheile de la Ulunbulaj) şi Juyanhai (166 de kilometri pătraţi, unde se practică turism cultural la cote impresionante) - şi 11 arii panoramice. Deşi acoperă cea mai mică suprafaţă din geoparcul Alashan, Juyanhai şi-a căştigat repede notorietatea prin frumuseţile pe care omul le poate descoperi in el: ruinele Oraşului Negru, Lacul Juyanhai (unde, spun localnicii, s-au născut furtunile de nisip), pădurile de plopi cu frunze cu forme ciudate şi diverse, dar şi fosilele din paleolitic.

Mai multe exemplare dintr-o specie locală de plop (Populus euphratica) au murit din cauza secetei păcătoase

APA VIE.La Juyanhai, unul dintre lacurile deşertice din geoparcul Alashan, oamenii de ştiinţă incearcă de ani de zile să readucă la viaţă mediul inconjurător. Partea de vest şi cea de est a lacului, care se află in apropierea Răului Heihe, in Deşertul Ejin Banner, a fost secată in 1961 şi, respectiv, 1962. Timp de trei ani (intre 2000 şi 2003), in albia Llacului Juyanhai de Est au fost vărsaţi mii de litri de apă din răul Heihe. Localnicii sunt mulţumiţi că au acum după ce bea apă.

×
Subiecte în articol: eco