x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Misiune indiană

Misiune indiană

de Alexandra Zotta    |    01 Noi 2008   •   00:00

Miercurea trecută, India a demonstrat că poate concura alături de marile puteri ale lumii în cursa spaţială.



Lansarea navetei Chandrayaan, primul modul selenar indian fără oameni la bord, a fost organizată cu mare fast, relatează Agenţia Reuters, preluată de Yahoo News. Toate posturile de televiziune au prezentat în direct intrarea Indiei în cursă, unele dintre ele transmiţând marele eveniment pe coloana sonoră a cunoscutului film "Star Wars". "Comunitatea ştiinţifică ne-a făcut să fim din nou mândri de ţara noastră şi întreaga naţiune o salută", a declarat prim-ministrul indian Manmohan Singh.

OBIECTIVE. Naveta Chandrayaan I va petrece pe Lună o perioadă de doi ani, timp în care va analiza probe din solul selenar, va realiza o hartă a mineralelor şi în acelaşi timp va căuta urme de apă şi metale preţioase pe singurul satelit natural al Pământului. Unul dintre principalele obiective este căutarea izotopului heliu 3, care ar putea deveni o importantă sursă de energie. Acesta nu este folosit în prezent deoarece pe Terra există în căntităţi extrem de mici. Se presupune că heliul 3 se găseşte în cantităţi mai mari pe Lună, însă va fi foarte dificil de descoperit şi de extras, potrivit unor studii.

EVOLUŢIE. Venită la scurt timp după călătoria spaţială a chinezilor, misiunea Chandrayaan I demonstrează că India are un cuvânt de spus  în ceea ce priveşte tehnologiile spaţiale. India nu-şi permite o stagnare în acest domeniu, mai ales că există presupuneri că programul spaţial chinez are implicaţii militare.


×
Subiecte în articol: special