x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Muzica Soarelui

Muzica Soarelui

de Radu Popa    |    12 Mai 2011   •   19:00
Muzica Soarelui
Sursa foto: /Thinkstock

165159-24-27tv-47.jpgSoarele a reprezentat de-a lungul timpu­lui o  sursă de inspiraţie pentru sute de cân­te­ce. Recent însă, cerce­tă­torii britanici ai Uni­versităţii Sheffield au descoperit că steaua din centrul ga­laxiei noastre produce propria „muzică”. Specialiştii instituţiei de învăţă­mânt menţionate au reuşit să înregis­treze, în premieră, sunetele emise de câm­pul magnetic prezent în atmosfera ce înconjoară Soa­re­le. Oamenii de ştiin­ţă au desco­pe­rit că uriaşele lanţuri de unde magnetice pe care le-au observat „erupând” din stratu­ri­le superioare ale atmosferei solare, numite lanţuri co­ronale, vibrea­ză asemenea coardelor unui instrument muzical. Uneori, acestea se comportă ca nişte unde sonore care se află în interiorul unui instrument de suflat. Apelând la imagini sur­prinse de sa­te­liţi, cercetătorii au constatat că lan­ţu­rile respective au o lun­gime de 96.000 km. Ei au putut ob­ţine sunete transformând vibraţiile în zgomote şi mărind frecvenţa, astfel încât acestea să poată fi percepute de urechea umană.

MUZICÅ STRANIE. Profesorul Robertus von Fáy-Siebenbürgen a declarat că el şi co­l­egii săi au participat la o experienţă plă­cută şi interesantă, putând asculta, pentru prima dată, sunetele respective produse de o sursă atât de mare şi de pu­ter­nică. El nu a ezitat să asemene sunetele respective unei muzici produse pe baza unor măsuri şi armonii precise. Profesorul a ţinut să remarce că experimentul a reprezentat o me­to­dă inedită de a afla mai multe lucruri despre Soare, oferind specialiştilor o nouă perspectivă referitoare la fe­no­me­nele fizice care au loc în straturile exterioare ale atmosferei Soarelui, unde temperaturile ating milioane de grade. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că lanţurile respective sunt implicate în producerea de pulsaţii solare care sunt „aruncate” în spaţiu, posedând parti­cule încărcate energetic. Fenomenul a fost denumit „vreme spaţială”.

Când activitatea solară şi, implicit, produce­rea acelor pulsaţii se intensifică, se pro­duce o „furtună spaţială” care se poate solda cu rezultate catastrofa­le pe Terra, distrugând echipamentele electronice, supraîn­căl­zind reţelele electrice şi avariind sateliţii.

AVERTISMENT. Recent, NASA a tras un semnal de alarmă referitor la intensificarea activităţii solare, după o perioadă prelungită de „acalmie”. Fe­nomenul va fi însoţit de o creştere fără precedent a valorilor ener­giei magne­tice din Sistemul Solar până în anul 2013. Profesorul Fáy-Siebenbürgen a de­clarat că analizarea „muzicii Soarelui” va permite descoperirea unor noi metode pentru înţelegerea şi prevede­rea „pulsaţiilor solare” înainte de producerea acestora. Lanţurile coronale vibrează pe toată lungi­mea lor, deoa­rece acestea sunt „ciupite” ase­me­nea coar­delor unei chitare de rafalele de unde provocate de exploziile izbucnite la su­prafaţa Soarelui. Oamenii de ştiinţă au constatat că lanţurile vi­b­rea­ză înainte şi înapoi, imitând undele so­nore care iau naştere în interiorul unui instrument de suflat. Specialiştii nu pot înregistra direct sunetele produse în atmosfera Soarelui, deoarece acestea nu se pot deplasa prin vi­dul spaţial din apropiere.

Cercetătorii pot folosi informaţiile vizuale obţinute pe baza frecvenţelor cu care vibrează lanţurile coronale pentru a recrea su­ne­tele pe Pământ. Cercetările profeso­rului Robertus von Fáy-Siebenbürgen au constituit faza iniţială a unui nou proiect al Universităţii Shef­field, numit „Proiectul Soarele”, destinat des­co­peririi unor noi metode pentru a în­ţe­le­ge şi valorifica în mod util energia so­lară.

×
Subiecte în articol: stiinta